Erik Juffermans Erik Juffermans
19/02/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2023 15:31

NFT bedrijf achter Bored Ape Yacht Club beschuldigd van plagiaat

icon-nft
NFT nieuws
El volumen de operaciones de NFT para Bored Apes se dispara

Foto: mundissima/Shutterstock

Yuga Labs, het bedrijf achter de wereldberoemde NFT collectie Bored Ape Yacht Club (BYAC), is beschuldigd van plagiaat. Het bedrijf zou zijn logo op illegale wijze eigen hebben gemaakt. Het logo, een schedel van een wolf, was namelijk oorspronkelijk van een tekeningen website.

Uniek Bored Ape NFT restaurant sluit deuren terwijl waarde keldert
  • icon-nft
    NFT nieuws

Crypto logo gejat?

Het geval werd aan het licht gebracht door een NFT artiest op Twitter. Hij kwam erachter dat het logo van Bored Ape Kennel Club, dat in juni 2021 het licht zag, vrijwel identiek is aan een afbeelding van een tekening website. Dat plaatje werd al op het internet gezet in april 2021.

De website, “Easy Drawing Guides” reageert op de commotie. Volgens de website zou Yuga Labs geen toestemming hebben om de tekening van de wolf schedel te gebruiken.

“Het intellectuele eigendomsrecht van de tekening is van Easy Drawing Guides omdat het onze originele tekening is en daarom beschermd door onze voorwaarden.

Aldus de website. Het gaat echter nog een stapje verder. Yuga Labs heeft namelijk een trademark op het logo. Yuga Labs zelf heeft op het moment van schrijven nog niet gereageerd op de beschuldiging.

De ironie omtrent NFT

De hele situatie is op z’n zachtst ironisch te noemen. NFT’s zijn namelijk bedoeld om het illegale gebruik van intellectueel eigendom te voorkomen. Dit is nou net waar Yuga Labs momenteel van beschuldigd wordt. Op het moment van schrijven is de waarde van de wereldberoemde BAYC collectie van Yuga Labs er niet minder op geworden.

Dit is niet de eerste tegenslag voor Yuga Labs. Afgelopen oktober gingen er geruchten rond dat de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) achter het bedrijf aan zat. De NFT’s van het bedrijf zouden namelijk niet-geregistreerde effecten zijn. De NFT’s worden namelijk verkocht en de kopers verwachten er een rendement op, een situatie die niet lekker zit bij de SEC. De beschuldigingen hebben tot dusver nog niet tot een officiële aanklacht geleid.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie