Roy van Krieken Roy van Krieken
08/12/2021 18:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/12/2021 18:08

Bank voor Internationale Betalingen is bang voor stablecoins

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bank voor Internationale Betalingen is bang voor stablecoins

Foto: Anton_AV/Shutterstock

De Bank voor internationale Betalingen (BIS) is een belangrijke internationale financiële institutie. Het fungeert als bank voor centrale banken van landen en internationale organisaties. Daarnaast heeft het als doel om wereldwijd financiële stabiliteit te stimuleren. Onlangs maakte de BIS bekend dat zij zich grote zorgen maakten over de opkomst van de Decentralized Finance (DeFi) sector en het veelvuldig gebruik van stablecoins.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Zorgen omtrent stablecoins

Volgens de BIS is vooral de DeFi sector een gevaar voor de globale financiële stabiliteit. Deze veelbelovende sector binnen de wereld van cryptocurrencies zou volgens het orgaan veel kwetsbaarheden kennen. Een van de belangrijkste  kwetsbaarheden is het belang van stablecoins binnen de DeFi sector volgens de BIS.

Volgens de BIS zijn stablecoins de ‘olie die de DeFi motor draaiende houden’. Het feit dat stablecoins als extreem liquide activa worden gedekt door veel minder liquide reserves kan tot gigantische problemen leiden, zo stelt de BIS.

Oorspronkelijk zouden stablecoins 1-op-1 gedekt worden met de achterliggende activa. Zo zou bijvoorbeeld Tether (USDT), de grootste stablecoin ter wereld, enkel reserves van Amerikaanse dollars hebben. Inmiddels weten we echter dat dit helemaal niet het geval is. Tether heeft namelijk vooral waardepapieren als reserve en de precieze inhoud van deze reserves is onbekend.

Advertentie

Crypto groeit exponentieel

Volgens de BIS kan dit tot behoorlijke problemen leiden binnen de wereld van crypto, en wellicht zelfs daar buiten. Of dergelijke problemen ook kunnen doorlekken naar de traditionele wereld van finance is volgens het BIS nog onbekend, maar wel geven zij aan dat deze mogelijkheid niet onderschat moet worden.

“Zoals de geschiedenis laat zien, alles wat exponentieel groeit blijft waarschijnlijk niet op zichzelf staande en verdient daarom de grootste aandacht.”

De BIS komt hiermee in een alsmaar groeiend rijtje van financiële instanties die zich grote zorgen maken over stablecoins. Het IMF en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) spreken zich regelmatig negatief uit over stablecoins en het gevaar die zij in deze soort cryptocurrencies zien.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie