Simon Bosch Simon Bosch
02/02/2023 18:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2023 18:33

Bitcoin moet verboden worden, vindt rechterhand Warren Buffett

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Foto

Foto: Kent Sievers / Shutterstock.com

De afgelopen jaren is het aantal sceptici in de wereld van de cryptocurrencies rap minder geworden. In het begin was de sector gereserveerd voor criminelen, maar steeds meer invloedrijke mensen zijn volkomen van mening veranderd. Bitcoin scepticus Charlie Munger blijft bij zijn sterke mening. Sterker nog, hij zet deze extra kracht bij.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Munger: met crypto verlies je gegarandeerd je geld

Charlie Munger is de befaamde zakenpartner van Warren Buffet. Samen leiden zij al decennia het enorme investeringsfonds Berkshire Hathaway. Aan de crypto gaan ze zich echter absoluut niet wagen, beiden zijn fel tegen het fenomeen.

In een opiniestuk voor The Wall Street Journal schrijft Munger dat de Amerikaanse overheid een algeheel verbod op cryptovaluta uit zou moeten rollen. Het zijn volgens de topman helemaal geen valuta. Het zijn ook geen commodities (grondstoffen), en ook geen effecten. In plaats daarvan zijn het gokcontracten. De dealer heeft alleen een slagingskans van 100%, de koper van crypto verliest als het aan Munger ligt dus gegarandeerd geld.

“[Cryptocurrencies zijn] voor bijna niets verkocht aan een promotor. Daarna koopt het grote publiek in voor veel hogere prijzen zonder dat ze de doorhebben dat de promotor voor bijna niets heeft gekocht,” beschrijft de beroemde investeerder. Hij vergelijkt dit ‘wilde en wollige kapitalisme’ met een vermeende uitspraak van de Amerikaanse schrijver Mark Twain. Hij zou ooit hebben gezegd “een mijn is een gat in de grond met een leugenaar erbovenop.”

Advertentie

‘VS moeten bitcoin verbieden, net als China’

Gokken is alleen legaal in Amerikaanse staten die concurreren in laksheid, aldus Munger. Hij vindt dat de Chinese overheid er goed aan heeft gedaan om vorig jaar crypto volledig te verbieden. De VS zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen.

Hij vergelijkt de situatie in de VS ook met die van Engeland in het begin van de achttiende eeuw. Hier eindigde een speculatieve manie in een enorme depressie waar het hele land last van had. De overheid verbood nieuwe beursgangen hierna voor ongeveer 100 jaar. Hierna genoot Engeland volgens de topman de grootste vooruitgang in de geschiedenis, met onder andere de Verlichting en de Industriële Revolutie als grote verbeteringen.

Charlie Munger is al sinds hij weet van het bestaan van crypto fel tegenstander. Hij vergeleek de activa met seksuele aandoeningen. Ze zijn volgens hem alleen goed voor ontvoerders. Warren Buffet heeft vrijwel exact dezelfde mening. Hij benadrukte dat bitcoin en andere coins geen productieve activa zijn en dus geen intrinsieke waarde hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie