Simon Bosch Simon Bosch
24/04/2024 10:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2024 08:40

‘Crypto-industrie verwelkomt Europese banken dankzij MiCa-regulatie’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Crypto-industrie verwelkomt Europese banken dankzij MiCa-regulatie'

Foto: jorisvo/Shutterstock

Nadat het Europees Parlement vorig jaar de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA, of tegenwoordig MiCAR) had goedgekeurd wordt er gewerkt aan de implementatie hiervan. Zelfs voor commerciële banken blijkt het nu interessant te zijn om te investeren in crypto.

Cryptobeurs Binance wordt 3 jaar onder streng toezicht geplaatst
Cryptobeurs Binance wordt 3 jaar onder streng toezicht geplaatst

Grote banken langzaam vertrouwd met crypto

In een interview met Cointelegraph constateert Lukas Enzersdorfer-Konrad, vice-CEO van crypto exchange Bitpanda, dat Europese banken dankzij MiCAR langzaam maar zeker de crypto-industrie instappen. MiCAR brengt duidelijkheid rondom regelgeving voor banken, waardoor ze bereid zijn om het risico te nemen met de opkomende activaklasse.

Hierbij gaat het volgens de topman om de ‘activaklasse en tokenisatie’. Dat suggereert dat banken niet alleen willen investeren in volatiele cryptocurrencies, maar ook traditionele activa op de blockchain willen zetten.

Veel grote banken van over de hele wereld hebben al een aantal jaar proeven draaien met getokeniseerde activa. Het Franse Société Générale voegde zich eind vorig jaar bij dit rijtje met zijn eigen euro-stablecoin. Hetzelfde geldt voor veel grote Duitse financiële reuzen. Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) kondigde onlangs aan te beginnen als crypto-custodian ofwel bewaardienst voor crypto-activa.

Maar ironisch genoeg beschikken ze nog niet over genoeg kennis om dit op grote schaal te doen, aldus Enzersdorfer-Konrad. Nu overheden duidelijkheid bieden, willen ze opeens wél blootstelling aan de markt. Daarom werken ze samen met bedrijven zoals Bitpanda.

Bitpanda heeft ook gesproken met LBBW, en kwam er zo achter dat verschillende grote bedrijven die klant zijn van LBBW al cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) op hun balans hebben staan.

Advertentie

MiCAR crypto wet bijna ingevoerd

MiCAR is vorig jaar al officieel aangenomen, maar de wet geldt nog niet volledig. In dit geval is het een proces dat wat langer duurt. Het gedeelte voor stablecoins moet deze zomer af zijn en in werking treden, maar de rest volgt aankomende december.

Bijzonder is dat de Europese beleidsmaker ESMA onlangs zelf verklaarde dat de crypto-markt sindsdien nog helemaal niet zoveel is veranderd. Dat heeft dus nog wat tijd nodig, maar het deel voor stablecoins zou hier een erg belangrijk onderdeel voor zijn. Ook kunnen crypto-bedrijven zich inmiddels al goed voorbereiden door een vergunning aan te vragen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie