Simon Bosch Simon Bosch
12/04/2024 21:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2024 20:33

Europese cryptosector nog weinig veranderd sinds belangrijke MiCA-wet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europese cryptosector nog weinig veranderd sinds belangrijke MiCA-wet

Foto: Fabrizio Maffei/Shutterstock

In juni van vorig jaar zette de Europese Unie een grote stap door de Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving te ondertekenen. Deze moest grote veranderingen gaan brengen voor de crypto-industrie, waardoor onder meer de kleine investeerder beter beschermd zou moeten zijn. Maar volgens één van Europa’s belangrijkste beleidsmakers is er intussen maar weinig veranderd.

Europese cryptoregels minder effectief door gebrek aan handhaving
Europese cryptoregels minder effectief door gebrek aan handhaving

MiCA streng voor crypto

De MiCA-wetgeving is vorig jaar al goedgekeurd, alhoewel deze maar stukje bij beetje van kracht zal gaan. Eind 2024 zal het laatste deel van de wet zijn ingesteld, maar dat betekent ook dat een aanzienlijk deel al eerder zal gelden.

Zo zijn de regels voor stablecoins een stuk dringender. Die zijn nog niet eens helemaal af, terwijl ze volgens de planning aankomende zomer al van kracht zullen gaan. Ze zijn vooral gericht op de uitgevers van stablecoins. Zij moeten bijvoorbeeld genoeg en kwalitatief goed onderpand aanhouden om de waarde van de tokens te dekken. Ook moeten crypto-bedrijven genoeg liquiditeit garanderen voor stablecoins, zodat ze zonder problemen gebruikt kunnen worden voor het kopen en verkopen van andere activa.

MiCA is vrij streng, maar de industrie lijkt erg blij te zijn met de duidelijke regels. Vorig jaar trokken investeerders massaal naar Europa na de komst van de wet.

Advertentie

Effect MiCA wet nog niet echt zichtbaar

Maar de effecten van MiCA zijn nog maar mondjesmaat te meten, concludeert de European Securities and Markets Authority (ESMA) in een onderzoeksrapport. De in euro’s gedenomineerde handelsvolumes zijn door de aankondiging van de wet niet toegenomen. Toch zou dit nog kunnen veranderen als MiCA officieel volledig van kracht gaat.

Het rapport is afgelopen woensdag gepubliceerd, en gaat uitgebreid in op de stand van zaken in de crypto-markt in het algemeen. Zo bleek dat de euro slechts 10% van het totale handelsvolume tussen fiat-valuta en crypto vertegenwoordigt. Een veel groter deel van het volume gaat naar de Amerikaanse dollar en de Zuid-Koreaanse won, die allebei maar liefst 40 procent van de markt in handen hebben.

Maar dat is nog niets vergeleken met het aandeel van stablecoins; die komen namelijk aan bod bij ongeveer 65 procent van alle crypto-handel.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie