Erik Juffermans Erik Juffermans
21/02/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2023 18:00

Europa wil komst van strenge crypto regelgeving voor banken versnellen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa acelera la regulación sobre las criptomonedas para los bancos

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Wereldwijd starten steeds meer traditionele financiële instituties met het aanbieden van crypto diensten. Ook in Europa groeit de interesse vanuit banken hierin. De Europese Unie (EU) probeert daarom zo snel mogelijk een wetgevend bolwerk er doorheen te duwen. De wetten zijn gefocust op banken die exposure hebben tot crypto assets.

Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

EU maakt haast met crypto wetgeving

De Basel committee willen uiterlijk in januari 2025 de nieuwe regelgevingen in werking hebben. De Europese Commissie deelde het volgende statement over het nieuws dat via Reuters openbaar werd gemaakt.

“Momenteel hebben banken een relatief kleine exposure tot crypto assets, en een gelimiteerde betrokkenheid bij het aanbieden van crypto diensten. Banken zijn geïnteresseerd in het verhandelen van crypto in naam van cliënten en willen ook andere gerelateerde diensten aanbieden.”

Aldus de Europese Commissie. Het nieuws over de haast die de EU heeft met het ontwikkelen van het wetgevende kader komt in dezelfde week als gerelateerd nieuws uit Azië. Hong Kong maakte bekend nieuwe regelgevingen in werking te gaan stellen die het makkelijker maken voor instituties om crypto diensten aan te bieden. De grootste bank van Zuidoost-Azië, DBS, maakte al openbaar plannen te hebben voor een crypto filiaal in Hong Kong.

Crypto kloof tussen Azië en het Westen

De institutionele adoptie van crypto bonkt op de deur. Waar Azië de deur opent, lijkt de Europese Unie, en ook Amerika, iets meer wantrouwen te vertonen. De EU, en ook Amerikaanse toezichthouders, lijken de touwtjes zo lang mogelijk in handen te willen houden.

Wat betreft de crypto adoptie is dit een duidelijk contrast met het bereidwillige Azië. Prominente figuren in de westerse crypto wereld uitten al hun zorgen over de vijandige rol die de toezichthouders innemen. Zo is CEO van Coinbase, Brian Armstrong, bezorgd dat crypto bedrijven weggejaagd zullen worden uit Amerika. 

Ook mede-oprichter van Gemini, Cameron Winklevoss, vindt dat de Westerse autoriteiten zichzelf in de voet schieten. Mochten ze crypto weigeren te omarmen dan zal het westen volgens hem “de grootste groei sinds het internet missen”. Winklevoss verwacht daarom dat de volgende crypto bullrun zal beginnen in Azië.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie