Erik Juffermans Erik Juffermans
11/11/2022 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2022 15:30

Europese G20 leiders willen urgente regulatie voor crypto platformen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europese G20 leiders willen urgente regulatie voor crypto platformen

Foto: Maxx-Studio/Shutterstock

De volatiliteit op de crypto koersen zijn ook in het Europese politieke wereldje niet onopgemerkt gebleven. In een persbericht drongen Europese financiële leiders aan op het reguleren van “zogenaamde crypto conglomeraten en exchanges”. Hoewel het FTX fiasco niet expliciet werd genoemd, is de urgente oproep duidelijk in het licht van de recente ontwikkeling omtrent de exchange.

Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

ECB ontwikkelt eigen cryptocurrency

De plannen tot regulatie van exchanges en crypto platformen gaan hand in hand met strenge regulatie van cryptocurrencies in het algemeen. Anderzijds steunen de Europese ambtenaren de ontwikkeling van stablecoins

Recent maakte de Europese Centrale Bank al plannen voor de ontwikkeling van een digitale euro bekend. De ECB werkt samen met vijf grote bedrijven, waaronder Amazon, om het gebruik van deze digitale Euro te testen. 

Ondanks de lopende testen gaat het nog even duren voordat een digitale euro daadwerkelijk in omloop komt. Volgend jaar moet er volgens de planning een wettelijk kader op tafel komen. Vervolgens kan het nog wel tot 2025 duren voordat het gebruik van een digitale Euro wordt gestart.

Globale grootmachten willen digitale valuta

De experimenten van de ECB met een central bank digital currency (CBDC) zijn in lijn met de activiteit van financiële autoriteiten wereldwijd. Zo is ook de Amerikaanse Fed bezig met het ontwikkelen van een digitale dollar en het testen hiervan.

China is zelfs al een stapje verder. De Chinezen zijn namelijk al bezig met een grootschalige pilot voor het gebruik van hun digitale yuan. In meerdere provincies en voor meerdere diensten wordt de Chinese digitale valuta al gebruikt.

“Meerdere online regering platformen hebben digitale yuan betaaldiensten gelanceerd. Online en offline platformen gebruiken de digitale yuan nu om betalingen af te handelen. Hierbij gaat het onder andere om belastingbetalingen en medische verzekeringskosten.” 

Het ziet er naar uit dat ondanks de kritiek op de crypto sector, de globale politieke machten haast maken met het gebruik en vooral de controle van blockchain technologie. Vooral de ontwikkeling van digitale versies van bestaande valuta is een grote prioriteit.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie