Kevin Schijven Kevin Schijven
28/02/2020 07:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/02/2020 07:02

Iraanse generaal pleit voor gebruik van cryptocurrencies om Amerikaanse sancties te omzeilen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Iraanse generaal pleit voor gebruik van cryptocurrencies om Amerikaanse sancties te omzeilen

Een Iraanse generaal pleit voor het gebruik van cryptocurrencies in het land om de sancties, die de Verenigde Staten heeft opgelegd, te omzeilen.
Saeed Muhammad, commandant van de Islamic Revolutionary Guard Corps (Sepāh), onderdeel van de Iraanse strijdkrachten, zei onlangs in een speech dat Iran in cryptocurrency-gerelateerde oplossingen moet investeren vanwege de zware sancties.

We eisen de oprichting van een geavanceerder mechanisme om sancties te omzeilen. Om sancties te omzeilen, moeten we oplossingen ontwikkelen zoals de uitwisseling van producten en het gebruik van cryptocurrencies met onze partners [in andere landen].

Aldus Muhammad afgelopen woensdag tijdens zijn speech. Het nieuws werd als eerst verspreid via Telegram, een populaire berichtendienst in het Midden-Oosten.
De Iraanse economie heeft last van Amerikaanse sancties al sinds 1979. De nationale valuta van het land daalde enorm in waarde toen de regering van Trump opnieuw zware sancties aan Iran had opgelegd in 2018. Iran is vrijwel buitengesloten van internationale handel en er wordt al langer gespeculeerd dat cryptocurrencies wellicht een manier zijn om hier onderuit te komen.
De koers van bitcoin (BTC) schoot begin dit jaar omhoog toen de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten weer hoog opliepen nadat een Iraanse generaal omgekomen was bij een Amerikaanse aanval. Historisch gezien gaan de koersen van cryptocurrencies vaak omhoog ten tijde van politieke onzekerheid. Momenteel blijkt dat echter niet het geval te zijn omtrent de uitbraak van het coronavirus.
Eind vorig jaar pleitte de president van Iran, Hassan Rouhani, voor de ontwikkeling van een eigen cryptocurrency voor islamitische landen.
Eind vorige maand deelde de Iraanse overheid meer dan 1.000 vergunningen uit aan bitcoin-miners. Alleen grote mining-farms hoeven een dergelijke vergunning aan te vragen, kleine ondernemingen hoeven dat niet.
Onlangs kwam naar buiten dat de Financial Action Taskforce (FATF) wellicht Iran op een zwarte lijst gaat plaatsen omdat het zich naar verluidt niet houdt aan internationale anti-terrorismefinanciering normen.
Heb je de wekelijkse bitcoin-koersanalyse van David gemist? Lees ‘m dan snel!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie