Erik Juffermans Erik Juffermans
19/02/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/02/2023 19:00

Japan gaat eerste test met digitale yen beginnen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Japan gaat eerste test met digitale yen beginnen

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

In april gaat de centrale bank van Japan beginnen met het testen van zijn eigen central bank digital currency (CBDC): een digitale yen. Vooralsnog zal de testfase zich enkel focussen op transacties die betrekking hebben op financiële instituties. De Bank van Japan heeft aangegeven Zweden als voorbeeld te nemen in de ontwikkeling van zijn CBDC.

Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Een digitale yen

Een CBDC is een digitale versie van een fiatvaluta uitgegeven door een centrale bank. Deze digitale munt maakt gebruik van blockchain technologie, en heeft daardoor aanzienlijke voordelen ten opzichte van bestaande financiële systemen. Vrijwel alle centrale banken zijn bezig met het ontwikkelen van een CBDC. Nu dus ook Japan.

Volgens de directeur van de Bank van Japan, Shinichi Uchida, is het belangrijk om eerst te testen in de private sector. 

“Als er in de toekomst een CBDC wordt uitgegeven, dan is het belangrijk deze te ontwikkelen op een stapsgewijze manier. Een transparante communicatie met de private sector is daarnaast een cruciale stap naar gehele adoptie in de maatschappij.”

Aldus Uchida. De Japanse centrale bank heeft aangegeven de ontwikkeling van de Zweedse e-Kroon als voorbeeld te nemen, en niet in de voetsporen van China en hun digitale yuan te treden. Zweden heeft nauwkeurig geëxperimenteerd om te kijken hoe zijn digitale kroon in het bestaande financiële systeem kan functioneren. 

CBDC’s niet zonder risico

China voert daarentegen een agressieve campagne door om zijn digitale yuan (e-CNY) bij het volk door de neus te boren. Tot op heden is de e-CNY echter niet wat de Chinese regering had gehoopt. De Chinese consument lijkt nog altijd de voorkeur te geven aan traditioneel geld, en lijkt slecht voorgelicht te zijn over het gebruik van de e-CNY.

Hoewel een zeer groot aantal landen bezig is met een CBDC, en sommige dit al gelanceerd hebben, is niet iedereen hier enthousiast over. Volgens critici zijn er gevaarlijke implicaties verbonden aan CBDC’s. Zo zouden ze de financiële vrijheid van mensen aan banden leggen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie