Erik Juffermans Erik Juffermans
08/05/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/05/2023 18:30

Liechtenstein gaat bitcoin accepteren als betaalmiddel

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Liechtenstein gaat bitcoin accepteren als betaalmiddel

Foto: Eoin Curran/Shutterstock

Het piepkleine Liechtenstein is van plan om betalingen met bitcoin (BTC) te accepteren voor overheidsdiensten. Dit maakt de minister-president van het kleine Europese landje bekend aan Duitse media. Het land is echter niet van plan om bitcoin vast te houden. Alle betalingen in bitcoin zullen direct omgezet worden in de Zwitserse frank, de officiële valuta van Liechtenstein.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Liechtenstein kiest voor bitcoin

Risch, die tevens minister van Financiën is, geeft aan dat bitcoin momenteel nog een te volatiele asset is om vast te houden: “Crypto zoals bitcoin zijn momenteel nog te riskant, maar dit kan veranderen,” zegt hij. Daarom zullen alle bitcoin betalingen meteen naar franken worden geconverteerd. Hoewel er nog weinig details bekend zijn, zegt hij dat een “bitcoin betalingsplan aanstaande is”.

Hoewel Liechtenstein misschien niet het meest invloedrijke Europese land is, loopt het wel voorop in de adoptie van crypto. In 2019 werd er namelijk een wet aangenomen die duidelijke richtlijnen voor de crypto sector vaststelde. Inmiddels trok het land al meerdere crypto firma’s aan, en is er dus sprake van een bescheiden crypto industrie in Liechtenstein. Hij geeft echter niet aan vanaf weer het land van plan is bitcoin betalingen te accepteren.

Kleine landen adopteren crypto

Opvallend genoeg zijn het de kleine landen die meer lef tonen als het gaat om crypto adoptie. Naast Liechtenstein, lopen onder andere Hong Kong, Singapore, Luxemburg en natuurlijk het ‘Bitcoin land’ El Salvador voorop in de adoptie.

Zo is Singapore al langer een rots in de branding voor de crypto sector. Maar ook Hong Kong sprak recent de ambitie uit een crypto hub te gaan worden in de Aziatische regio. De stadsstaat implementeerde al crypto wetgevingen en trok daarmee al meerdere crypto bedrijven aan.

Maar als we het over crypto vriendelijke landen hebben is El Salvador waarschijnlijk het beste voorbeeld. Het land maakte bitcoin in 2021 een wettelijk betaalmiddel en in november vorig jaar gaf het aan elke dag 1 bitcoin aan te schaffen. Ook maakte de president van El Salvador, Nayib Bukele, deze week bekend alle belasting op technologische ontwikkeling te gaan schrappen.

Wellicht komt er binnenkort een nieuw crypto land bij. In Argentinië loopt ene Javier Milei namelijk voorop in de presidents peilingen. Milei is een uitgesproken voorstander van crypto. Wellicht is deze man de verlosser die het door inflatie getergde Zuid-Amerikaanse land nodig heeft.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie