Kevin Schijven Kevin Schijven
26/01/2022 19:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2022 19:33

Ripple koopt $200 miljoen aandelen terug en is nu $15 miljard waard

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple annuleert plotseling belangrijke strategische overname

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple, het bekende blockchain-betalingsbedrijf achter de XRP cryptocurrency, heeft aandelen ter waarde van maar liefst $200 miljoen teruggekocht uit een eerder financieringsronde. Het bedrijf heeft nu een geschatte waarde van maar liefst $15 miljard, zegt CEO Brad Garlinghouse 26 januari op Twitter:

Eind 2019 haalde Ripple $200 miljoen op in een Serie C financieringsronde. Deze investeringsronde werd geleid door Tetragon Financial Group, een vermogensbeheerder die $175 miljoen investeerde. Ook SBI Holdings en Route 66 Ventures deden toen mee.

Een jaar later werd Ripple echter aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC beschuldigt Ripple van de illegale verkoop van $1,3 miljard aan ongeregistreerde securities, oftewel effecten. Ook Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen zijn aangeklaagd.

Vervolgens werd XRP van veel grote cryptocurrency-exchanges verwijderd, waaronder Coinbase. Een groot aantal bedrijven distantieerden zich van Ripple, waaronder Tetragon. Tetragon klaagde zelfs Ripple aan en eiste dat Ripple de aandelen terugkocht van de vermogensbeheerder.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ripple koopt aandelen terug

Tetragon verloor die rechtszaak en Ripple hoefde de aandelen dus niet terug te kopen. Nu heeft Ripple dat dus toch gedaan. Dat komt omdat Ripple, ondanks alle verwachtingen omtrent de rechtszaak, een zeer sterk 2021 achter de rug heeft. 2021 was dan ook een groots jaar voor de gehele crypto-industrie. Garlinghouse meldt dat 2021 zelfs het beste jaar ooit was voor Ripple en nu maar liefst $1 miljard in de bank heeft.

Garlinghouse meldt vervolgens dat RippleNet nu een volume draait van meer dan $10 miljard en dat het bedrijf hard werkt aan RippleX alsmede ondersteuning voor central bank digital currencies (CBDC’s) en non-fungible tokens (NFT).

Desondanks is de crypto-gemeenschap nog altijd zeer verdeeld over XRP. Volgens critici is het geen echte crypto en is het veel te gecentraliseerd. Deze centralisatie ligt ook te gronde aan de rechtszaak. Ondertussen hebben de advocaten van Ripple andere crypto, voornamelijk bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), van de lelijkste dingen beschuldigd.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie