Emil Cantello Emil Cantello
25/01/2022 14:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2022 14:00

Aandelenkoers Coinbase keldert sterk mee met crypto crash

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Aandelenkoers Coinbase keldert sterk mee met crypto crash

De aanhoudende ineenstorting van cryptocurrencies heeft een zware klap toegebracht aan Coinbase, de beursgenoteerde cryptocurrency-exchange. De koers van Coinbase (COIN) daalde maandagochtend ongeveer 8% tijdens de voorbeurshandel, na al een significante daling van 13% op vrijdag. Het aandeel heeft ongeveer een kwart van zijn waarde verloren sinds donderdag, nadat deze drie weken geleden al onder zijn IPO prijs van $250 USD per aandeel was gezakt. De Nasdaq notering vond plaats in april vorig jaar.

FTX schandaal: Tot 50 jaar cel geëist tegen Sam Bankman-Fried
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Coinbase koers afhankelijk van crypto sentiment

Het Amerikaanse bedrijf mag dan aan het diversifiëren zijn met plannen om een NFT marktplaats te lanceren, maar het is in de eerste plaats vooral een crypto-exchange. Net zoals Bitvavo in Nederland actief is en Binance juist op globaal niveau. Zowel de omzet als activiteiten op het Amerikaanse platform zijn verbonden met het bredere crypto landschap, en dat is op dit moment geen fraai gezicht.

Meer dan $1,4 USD biljoen aan waarde is weggevaagd van de gehele crypto-markt sinds de hoogtepunten van november omsloegen in diepe winter zuchten. Alleen al in de laatste week daalde de waarde van bitcoin (BTC) met 20% tot een prijs van $33.550 USD. Dat is ongeveer waar de prijs een jaar geleden stond. Ethereum (ETH) daalde in diezelfde week met 30% tot $2.270. Dogecoin (DOGE), voor degenen die het bijhouden, is 27% gedaald.

Advertentie

Aangescherpt beleid leidt tot kettingreactie

De recente intensivering van de crash lijkt deels het gevolg te zijn van de Russische centrale bank die vorige week opriep tot een verbod op het gebruik en mining van crypto in het land. Dit was een grote zaak, aangezien Rusland een belangrijke hub is voor crypto mining, vooral sinds China’s verbod op deze activiteit.

De inzinking lijkt echter ook de bredere marktontwikkelingen te volgen, in het bijzonder de glijbaan van de Nasdaq naar correctie gebied vorige week. Nu de Amerikaanse Federal Reserve (FED) haar beleid verscherpt met het oog op inflatie, dumpen veel beleggers risicovolle activa, waaronder bitcoin.

Dit alles draait terug op Coinbase, een bedrijf dat vrij open is over zijn afhankelijkheid van de gezondheid van de algemene cryptomarkt, met bitcoin in het bijzonder. “Wat een week,” tweette de exchange vrijdag laat, nadat zijn aandelenkoers kelderde. “Laat een emoji achter om ons te laten zien hoe je je voelt.”

Ondertussen zag de meme-stock-trading sensatie Robinhood (HOOD) ook zijn aandelenkoers 15% dalen in de afgelopen week. De vrij jonge aandelen broker, welke ook een beperkte crypto-trading service runt, bereidt zich voor om zijn eigen crypto-wallet te testen in de nabije toekomst. Robinhood’s aandelen hebben 60% van hun waarde verloren sinds de beursgang in juli. Daarbij wordt geschat dat oprichters Vlad Tenev en Baiju Bhatt niet langer miljardairs zijn. Later op de dag begonnen de koersen van COIN en HOOD weer iets te stijgen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie