Roy van Krieken Roy van Krieken
11/05/2024 11:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/05/2024 08:37

Cryptobeurs Kraken haalt uit naar SEC in rechtszaak

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
63% van alle ontgrendelde ethereum afkomstig van cryptobeurs Kraken

Foto: 24K-Production / Shutterstock.com

De bekende crypto exchange Kraken neemt een stevig standpunt in tegen recente beschuldigingen van de Amerikaanse. Securities and Exchange Commission (SEC) in hun rechtszaak.

De SEC beschuldigt Kraken van het verhandelen van ongeregistreerde effecten en dat Kraken daar illegaal miljoenen mee zou hebben verdiend. De kern van deze zaak is ingewikkeld en ligt in de precieze interpretatie van juridische termen. Kraken is het niet eens met deze interpretatie van de SEC.

Grayscale-CEO Michael Sonnenshein treedt af na 10 jaar
Grayscale-CEO Michael Sonnenshein treedt af na 10 jaar

SEC klaagt Kraken aan

In november 2023 sleepte de SEC Kraken voor de rechtbank met de aanklacht dat het illegaal miljoenen dollars had verdiend door transacties in “crypto asset securities”. Kraken zou diensten hebben aangeboden als een beurs, makelaar, dealer en clearinginstelling zonder dat over de benodigde registraties beschikte.

De aanklacht kwam na een eerdere schikking over Kraken’s voormalige staking-service. Kraken heeft echter een motie tot afwijzing ingediend en zegt dat het ontbreken van een schriftelijk contract niet betekent dat er geen investeringsovereenkomsten kunnen bestaan. Deze kunnen ook mondeling, uitgedrukt of impliciet zijn, schrijft Kraken.

Verschillende juridische interpretatie

Kraken benadrukt een belangrijk verschil met de SEC in terminologie en interpretatie van juridische termen. De SEC gebruikt termen als “investeringsconcept” en “ecosysteem”. Volgens Kraken zou het juridisch gezien juist over “investeringscontracten” en “ondernemingen” moeten gaan.

Kraken baseert zijn verdediging op de zogenaamde Howey-test, die bepaalt wanneer een transactie als een effect wordt gezien en wanneer niet. De uitkomst van deze juridische strijd kan verstrekkende gevolgen hebben voor de regelgeving en de werking van crypto exchanges.

Verstrekkende gevolgen voor de hele crypto wereld?

Dit debat gaat ook over welke bevoegdheid de SEC heeft en of het niet met zaken als deze zijn juridische grenzen voorbij gaat. Dit is een zeer actueel debat, gezien er ook in het Amerikaanse Congres gesproken wordt over cryptoregelgeving. Ook hebben acht staatsadvocaten een brief geschreven waarin zij stellen dat de SEC zijn bevoegdheid heeft overschreden.

Terwijl de rechtbank de moties overweegt, blijft de crypto-gemeenschap gespannen toekijken. De uitkomst zal niet alleen invloed hebben op de toekomst van Kraken, maar kan ook een precedent scheppen voor hoe cryptotransacties worden gereguleerd in de Verenigde Staten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie