Ivo Melchers Ivo Melchers
11/04/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2023 09:00

Deze Zuid-Koreaanse crypto exchange verliest $13 miljoen door hack

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Ethereum project biedt enorme beloning voor identiteit crypto hacker

Foto: Makoto_Honda/Shutterstock

De in Zuid-Korea gevestigde crypto exchange GDAC meldde op maandag dat het een inbreuk op de beveiliging had opgelopen wat heeft geresulteerd in de diefstal van ongeveer 13 miljoen dollar aan crypto.

Crypto exchange Bybit stopt meerdere diensten in Nederland, wat nu?
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

13 miljoen dollar aan BTC en ETH

De gestolen fondsen vertegenwoordigen 23% van de totale waarde van klantactiva op het platform. Op zondag werd dit door de hackers verstuurd van GDAC’s hot wallet naar een ongeïdentificeerde wallet. Sindsdien heeft de beurs alle stortingen en opnames opgeschort terwijl de autoriteiten de zaak onderzoeken.

De totale buit van de hackers bestaat uit 60,80 BTC (1,7 miljoen dollar), 350 ETH (647 duizend dollar), 10 miljoen Wemix tokens (10,7 miljoen dollar) en 220.000 USDT stablecoins.

Als reactie op de inbreuk heeft GDAC onmiddellijk zijn portefeuillesystemen opgeschort, inclusief stortingen en opnames, en gerelateerde servers afgesloten om verdere verliezen te beperken. De centrale heeft de lokale politie en de Korea Internet & Security Agency (KISA) op de hoogte gebracht van het incident en werkt momenteel mee aan het lopende onderzoek.

Het bedrijf heeft echter niet bekendgemaakt welke beveiligingsproblemen mogelijk hebben geleid tot het incident.

GDAC heeft ook geen tijdlijn gegeven voor wanneer het weer mogelijk zal zijn om crypto te storten en op te nemen, daarbij verwijzend naar de noodzaak om de beveiligingsproblemen die tot de inbreuk hebben geleid grondig te onderzoeken en aan te pakken.

Zoals eerder vernoemd is de totale buit verstuurd vanuit de hot wallet van GDAC. Hot wallets zijn, in tegenstelling tot cold wallets, verbonden met het internet. Hot wallets maken snelle stortingen en opnames mogelijk, maar zijn daarentegen kwetsbaarder voor hacks. Doordat cold wallets losstaan van het internet bieden ze meer veiligheid tegen cyberaanvallen. Gecentraliseerde cryptobeursen maken meestal gebruiken van een combinatie van hot en cold wallets om de tegoeden van klanten te beheren.

Advertentie

Bug op SushiSwap

Gisteren kon je nog in het altcoin nieuws lezen dat de gedecentraliseerde exchange (DEX) SushiSwap getroffen werd door een bug. Door een fout in de code van een smart contract ging er 2,7 miljoen euro aan crypto verloren. Gebruikers worden aangespoord om hun hun wallet-toegang tot het getroffen smart contract te revoken en meerdere partijen werken samen om de gestolen crypto terug te halen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie