Simon Bosch Simon Bosch
08/06/2023 04:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 04:00

‘FTX en Binance lijken op elkaar,’ maar FTX werd nooit aangeklaagd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
'FTX en Binance lijken op elkaar,' maar FTX werd nooit aangeklaagd

Foto: Shutterstock/rafapress

De SEC is flink aan het huishouden in de crypto-industrie. Deze week is niet alleen Binance aangeklaagd, maar ook Coinbase. Beide partijen zouden ongeregistreerde effecten verkopen, maar de situatie is volgens de SEC een stuk ernstiger dan het lijkt. Volgens de beleidsmaker zijn er parallellen tussen Binance en het failliet gegane FTX.

Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Gensler: Binance lijkt op FTX

Gensler was te gast in de uitzending bij Bloomberg, waar hij sprak over de aanklachten tegen Binance en Coinbase. Hij noemde dezelfde argumenten als wat hij ook al verklaarde aan CNBC. Opvallend genoeg voegde hij hier kort aan toe dat Binance karakteristieken heeft van FTX.

FTX is failliet gegaan doordat een bank run ten waarde van miljarden ontstond toen bleek dat FTX het geld van klanten als het ware stal en naar het zusterbedrijf Alameda Research verplaatste. Bij Binance zou praktisch hetzelfde het geval zijn.

Het geld van Binance’ klanten zou in het verleden zijn verplaatst naar Merit Peak, verklaarde Reuters onlangs. Dit is het investeringsfonds van Binance-CEO Changpeng Zhao (‘CZ’), dat dit geld zou gebruiken om winst te maken. Of dit geld na verloop van tijd teruggestort werd is niet duidelijk.

Gensler noemt in het interview met Bloomberg ook het bedrijf Sigma Chain, dat het handelsvolume op Binance kunstmatig zou hebben verhoogd. Dat is in overeenstemming met aantijgingen van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC), die denkt dat Binance de prijzen op zijn platform manipuleerde. Uit de aanklacht zelf blijken dezelfde overeenkomsten.

Advertentie

Crypto gemeenschap is laaiend

Maar veel mensen in de crypto-industrie hebben hun bedenkingen bij de opmerkingen van Gensler. Cameron Winklevoss van de exchange Gemini schrijft op Twitter “Aangeklaagd worden door de SEC betekent dat je vermoedelijk iets verkeerd hebt gedaan. Nu betekent het dat je vermoedelijk iets goed doet.” Binance’ CZ reageerde hierop met “FTX hebben ze niet aangeklaagd.”

De crypto-gemeenschap suggereert dat dit is omdat er banden tussen FTX en de SEC zouden zijn geweest. Voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried heeft namelijk grote bedragen gedoneerd tijdens de verkiezingscampagne van President Biden. Dat zou hem naar verluidt enige bescherming hebben gegeven.

Markus Thielen, topman bij Matrixport en auteur van het boek Crypto Titans, verklaart aan Cointelegraph dat crypto nog niet werd gezien als een probleem voor de financiële stabiliteit van de VS vóórdat FTX failliet ging. “Het was geen prioriteit om [de op- en afritten naar crypto-platformen] te hinderen. Na FTX kregen mensen het besef dat het echt gaat om miljarden dollars,” aldus Thielen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie