Ivo Melchers Ivo Melchers
26/09/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2023 15:00

Gedupeerde Celsius-klanten krijgen eindelijk hun bitcoin en ethereum

Nieuws
Gedupeerde Celsius-klanten krijgen eindelijk hun bitcoin en ethereum

Foto: T. Schneider/Shutterstock

De ondergang van crypto-geldschieter Celsius Network was een van de vele grootschalige schandalen uit het crypto-land van vorig jaar. Sinds juli vorig jaar verkeert de enorme crypto-firma in een slepende herstructureringsprocedure, maar daar lijkt nu langzamerhand een einde aan te komen. Gedupeerde klanten kunnen zich eindelijk gaan opmaken voor een teruggave van een deel van hun crypto.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin en ethereum herstel

Celsius vroeg in juli vorig jaar een zogenoemd Chapter-11 faillissement aan. Dit betekent dat het onder toezicht oog van een federale rechtbank een financiële herstructurering ondergaat.

In mei kwam het nieuws naar buiten dat cryptoconsortium Fahrenheit Group de veiling had gewonnen om de activa van het platform te verwerven. Fahrenheit Group bestaat onder andere uit het op blockchain gebaseerde durfkapitaalbedrijf Arrington Capital en miner US Bitcoin Corp.

Volgens de op 17 augustus ingediende discosure statement omvat het reorganisatieplan het opzetten van een nieuw cryptobedrijf dat onder andere de bitcoin mining-activiteiten van de debiteuren zal exploiteren en verder uitbouwen en ethereum (ETH) zal staken. Bovendien zal ongeveer 2 miljard dollar aan bitcoin (BTC) en ethereum verdeeld worden onder alle schuldeisers. Tot slot zullen crediteuren, afhankelijk van de waarde van hun claim, aandelen ontvangen in het nieuwe bedrijf.

De afgelopen weken konden crediteuren stemmen op het reorganisatieplan. Uit een indiening van 25 september door faillissementsfirma Stretto blijkt dat de meeste klassen met ruim 98 procent voor het plan hebben gestemd.

Bij claims met een waarde van onder de 5.000 dollar zullen crediteuren 70 procent van de dollarwaarde van hun portfolio op 13 juli, ofwel de dag dat Celsius haar faillissement aanvroeg, terugkrijgen in bitcoin en ethereum. Bij claims van boven de 5.000 dollar staat het herstel gelijk aan 36,4 procent, maar daar komen nog aandelen van het nieuwe bedrijf bij.

Ondanks de vrij unanieme resultaten moet het plan nog definitief worden goedgekeurd tijdens een bevestigende hoorzitting in de faillissementsrechtbank voor het zuidelijke district van New York die gepland staat voor 2 oktober.

Amerikaanse toezichthouder maakt bezwaar

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verzet zich tegen het gebruik van de beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase voor het distribueren van crypto-activa aan crediteuren. Coinbase zou namelijk de rol van distributieagent op zich nemen waarmee het verantwoordelijk is voor het toezicht op de teruggave van bitcoin en ethereum.

De SEC stelt echter dat de overeenkomsten veel verder gaan dan de diensten van een distributieagent en haalt de zorgen naar boven die zijn geuit in de lopende procedure van de toezichthouder tegen de Amerikaanse beurs.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement