Erik Juffermans Erik Juffermans
23/08/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/08/2023 15:00

Gevallen crypto baas leeft op alleen water en brood in cel

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Gevallen crypto baas leeft op alleen water en brood in cel

Foto: Maria Kovalets/Shutterstock

Eerder deze maand werd de borgtocht van de voormalig CEO van de ingestorte crypto beurs FTX, Sam Bankman-Fried, ingetrokken. Hij hield zich niet aan de afspraken en probeerde potentiële getuigen te beïnvloeden. Na herhaalde waarschuwingen was de maat vol. Bankman-Fried zal zijn proces, dat in oktober zal beginnen, achter de tralies moeten afwachten. 

Volgens zijn advocaten wordt Bankman-Fried zeer slecht behandeld in de gevangenis. Zo krijgt hij enkel water met brood en pindakaas voorgeschoteld. Ook krijgt hij zijn voorgeschreven medicijnen niet. Dit bericht Inner City Press via Twitter.

‘Crypto koning’ eist mildere straf en promoot Solana aan bewakers
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Geen vegetarisch dieet voor ex-FTX topman

De advocaten beklagen zich bij de rechter over de toestand van Bankman-Fried. Het is onacceptabel dat hij zo wordt behandeld, aldus de advocaten. De reden dat hij enkel brood, water en soms wat pindakaas eetm is omdat de gevangenis hem geen vlees-vrij dieet kan voorschotelen. Bankman-Fried is namelijk veganistisch.

Ook heeft de voormalig crypto magnaat een serieus tekort aan medicijnen. Hij gebruikt voorgeschreven Adderall, een medicijn dat vaak wordt gebruikt voor mensen met ADHD. Volgens zijn advocaten heeft hij al elf dagen geen medicijnen gehad.

De rechter heeft aangegeven een kijkje te nemen naar de situatie. De advocaten eisen verandering. Zo zou Bankman-Fried zich onder de huidige omstandigheden niet kunnen voorbereiden op zijn aanstaande proces.

“Onze cliënt kan zich niet voorbereiden op zijn proces. Hij zit sinds 11 augustus vast. We hebben 11 dagen lang geen voorbereidingen kunnen doen, en dit zes weken voor het proces. We hebben nog geen goede oplossing aangeboden gekregen.”

Voormalig crypto magnaat SBF pleit opnieuw onschuldig

Daarnaast pleit Bankman-Fried opnieuw onschuldig tegen alle aanklachten. Dit deed hij eerder dit jaar ook al, maar de aanklagers hebben een vernieuwde aanklacht ingediend. Na onderzoek zijn sommige aanklachten geschrapt en zijn er nieuwe bij gekomen. Zeven aanklachten van fraude en witwassen hangen hem boven het hoofd. 

Zoals gezegd gaat in oktober zijn proces van start. Een makkelijke klus wordt het zeker niet voor zijn advocaten. Meerdere voormalige werknemers van FTX bekenden al schuld en zullen waarschijnlijk getuigen tegen Bankman-Fried. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie