Timo Bult Timo Bult
29/12/2022 20:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/12/2022 20:05

Neppe crypto handel: 70% van volume op ongereguleerde exchanges is nep

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Neppe crypto handel: 70% van volume op ongereguleerde exchanges is nep

Foto: Pinglabel/Shutterstock

Crypto exchanges spelen een belangrijke rol binnen de industrie. Het is de plek waar investeerders kunnen bitcoin kopen, en natuurlijk een breed scala aan andere cryptocurrencies. Uit onderzoek blijkt dat ongereguleerde exchanges consumenten echter proberen te misleiden met wash trading.

Ripple (XRP) en cosmos (ATOM) maken hun entree op grote cryptobeurs
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Onderzoek naar crypto wash trading op beurzen

Het National Bureau of Economic Research (NBER) publiceerde onlangs een onderzoek naar wash trading op ongereguleerde exchanges. Dit zijn exchanges die geen vergunningen hebben om te mogen opereren. NBER keek naar 29 van deze exchanges, waaronder Binance, en kwam tot de conclusie dat wash trading op sommige van deze handelsplatform wel heel vaak voorkomt.

Wash trading is het kopen en verkopen van crypto door dezelfde partij. In dit geval kan het dus een exchange zijn die ethereum (ETH) aan zichzelf verkoopt, en dit constant blijft doen. Hierdoor lijkt het handelsvolume enorm hoog.

Uit het onderzoek blijkt dat bij tier-1 exchanges, dat zijn grotere exchanges, 70% van het volume voortkomt uit wash trading. Bij tier-2, kleinere exchanges, kan dit oplopen tot wel 80%. Het is niet duidelijk hoe de situatie er bij Binance precies voorstaat.

Er moet een belangrijke kanttekening worden gemaakt. De onderzochte data beslaat namelijk transacties van de laatste helft van 2019. Dat is alweer even geleden dus.

Advertentie

Waarom doen bitcoin exchanges dit?

Het klinkt misschien als een gekke bezigheid. Voor exchanges is het echter zaak om hun platform zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Door te wash traden kan het lijken alsof er meer liquiditeit op het platform is, wat weer meer mensen aantrekt om het platform te gebruiken.

Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat een platform meer blootstelling krijgt. Een hoger volume betekent namelijk dat zij hoger op ranglijsten zoals die van CoinMarketCap belanden. Het kan daarom interessant zijn om de cijfers een beetje op te krikken.

Wash trading is overigens illegaal. De onderzoekers stellen dan ook vast dat er op gereguleerde exchanges geen wash trading plaatsvindt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie