Robin Hazekamp Robin Hazekamp
26/06/2023 19:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/06/2023 19:00

Oorlog in crypto land deel 4: Binance en Coinbase in zwaar weer

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Oorlog in crypto land deel 4: Binance en Coinbase in zwaar weer

Foto: KasparsDaleckis/Shutterstock

Het crypto nieuws staat er vol mee: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft meerdere grote crypto exchanges aangeklaagd. De beursplatformen worden er onder andere van beschuldigd zonder vergunning te handelen in ‘effecten.’

De koersen lijden eronder en de exchanges nemen allerlei maatregelen. Documenten worden naar boven gehaald en experts roepen tegenstrijdige beweringen. Bedrijven kampen met onduidelijke regelgeving en de situatie wordt na verloop van tijd steeds verwarrender. Deze serie artikelen dient als opheldering voor onze lezers.

In het eerste deel bekeken we de Securities and Exchange Commission (SEC). Met het tweede deel onderzochten we het begrip ‘effecten’. In het derde deel van deze serie namen we de Ripple rechtszaak onder de loep. In dit vierde en laatste deel van de serie gaan we op onderzoek uit naar de aanklachten tegen Coinbase en Binance. De eerste delen gemist? Vind ze hier terug!

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin exchanges Binance en Coinbase voor de rechter

Op 5 juni werd bekend dat de grootste crypto beurs ter wereld, het bedrijf Binance met Changpeng Zhao als topman, werd aangeklaagd door de SEC. In totaal werden er door de Amerikaanse overheidsinstantie dertien aanklachten tegen Binance ingediend. In eerste instantie werden de verkoop van de Build ‘n Build (BNB) en BUSD tokens als overtredingen aangewezen. Ook de Simple Earn- en BNB Vault-producten en het staking programma waren volgens de SEC illegaal. Daarnaast zouden Binance.com en Binance.us zich onjuist hebben geregistreerd als crypto beurs.

Niet veel later werd bekend dat de grondreden voor de aanklachten de verkoop van ongeregistreerde effecten was. Binance zou volgens de SEC 61 verschillende coins die ze als effecten zagen verkopen. Effecten mogen alleen worden verkocht als men daar de juiste vergunningen voor heeft. Het debat ligt echter in de stelling of cryptocurrencies wel daadwerkelijk effecten zijn. De crypto industrie zelf is het daar niet mee eens. Over het begrip effecten kun je in het tweede deel van deze serie meer lezen. 

Het bleef echter niet alleen bij Binance. Terwijl de 2,5 jaar oude rechtszaak tegen Ripple en hun coin XRP die door de SEC als effect wordt gezien nog steeds loopt, werd naast Binance ook crypto exchange Coinbase aangeklaagd. Volgens de SEC was ook de staking dienst van Coinbase illegaal. Ook de effectenwetgeving komt in de aanklacht terug. Volgens de SEC heeft Coinbase er niet genoeg aan om ervoor te zorgen dat cryptocurrencies die zij aanbieden onder geen beding als effecten gezien kunnen worden. Coinbase is daarmee volgens de SEC evenals Binance de mist in gegaan door effecten te verkopen zonder registratie. 

Advertentie

Crypto markt in het rood

De aanklachten zijn de crypto markt niet in de koude kleren blijven zitten. Kort nadat het nieuws naar buiten kwam zag een groot deel van de markt rood. Tokens zoals Cardano en Polygon stonden beide meer dan 20% in de min.

Het verwijderen van Cardano (ADA), Polygon (MATIC) en Solana (SOL) van crypto exchange Robinhood hielp ook niet mee. Robinhood verwijderde de coins uit voorzorg om niet aangeklaagd te worden. De coins stonden namelijk op de lijst van effecten volgens de SEC en Robinhood had daar niet de vergunningen voor. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Exchanges zoeken zekerheid op

Voorheen was Binance niet heel erg onder de indruk van de regelgeving van overheden. In vele landen waar Binance beschikbaar was had het bedrijf helemaal geen registratie. Ook voldeed het bedrijf vaak niet aan de normen. Echter, nu Binance daar de eerste consequenties van ondervindt lijkt ze een ommekeer te maken. 

Als eerste werd bekend dat Binance Cyprus en Canada zou verlaten. Het werd Binance te moeilijk om aan de regelgeving te voldoen. Het was rendabeler om er in de landen algeheel mee te stoppen dan om aan te passen. Een paar dagen later waren ook Nederland en België de pineut. Het lukte hier ook niet om de juiste licenties te verkrijgen en aan de regelgeving te voldoen.

Stuk voor stuk verlaat Binance landen waar ze potentieel kunnen worden aangeklaagd vanwege regelgeving. Zeker de EU is voor Binance een lastig verhaal, gezien ze rekening moeten houden met zowel de regelgeving van de lidstaten als van de overkoepelende Europese Unie. Wanneer Binance weer zal terugkeren is nog maar de vraag. Gelukkig schiet de Nederlandse crypto exchange Bitvavo te hulp, met een nieuwe actie voor overstappers.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Advertentie