Foto: photodaria/Shutterstock
Stablecoins worden de laatste jaren steeds vaker besproken. Anders dan bitcoin zijn stablecoins stabiel in waarde. Deze stablecoins lijken de laatste tijd ook een grotere rol te spelen als onderdeel van het financiële systeem. Het doel van deze munten is om heel snel betalingen te doen op het internet. En volgens Noam Huwritz, hoofd engineering bij Alchemy, worden stablecoins binnenkort het standaard online betaalmiddel.
Waarom stablecoins zo populair zijn
Uit recente cijfers blijkt dat het onchain-transactievolume van stablecoins inmiddels 7% hoger ligt dan dat van traditionele betalingssystemen zoals Visa en Mastercard. Stablecoins zijn digitale munten die gekoppeld zijn aan stabiele valuta zoals de Amerikaanse dollar. Ze worden vooral gebruikt vanwege de snelheid, lage kosten en wereldwijde bereik.
“Ze maken geld goedkoop, snel, wereldwijd en veilig om over te dragen,” legt Hurwitz uit. Hierdoor worden ze niet alleen gebruikt voor online aankopen, maar ook voor betalingen over de grens. Ook worden ze gebruikt voor microtransacties en zelfs op voorspellingsmarkten zoals het bekende Polymarket.
Grote bedrijven gaan nu ook over op stablecoins. PayPal en Strip zijn voorbeelden van bedrijven die stablecoins al hebben geïntegreerd binnen hun diensten. Ook Circle en Visa maken gebruik van Alchemy’s infrastructuur. Alchemy is een belangrijke speler achter de schermen en ondersteunt bijvoorbeeld de Robinhood Wallet.
Het gebruik blijft dus groeien, niet alleen onder consumenten. Hurwitz noemt de tokenized bankdeposito van JP Morgan, Kinexys, als een voorbeeld. Een munt met toestemming op de blockchain waarmee bedrijven 24/7 geld kunnen verplaatsen en rente kunnen verdienen.
Nieuwe wetgeving opent deuren
Ook de politiek omarmt stablecoins. De Amerikaanse Senaat heeft vorige week de GENIUS Act aangenomen. Dit is een wet die duidelijke regels stelt voor het gebruik van stablecoins. Volgens Hurwitz maakt dit het landschap veiliger en aantrekkelijker voor grote financiële instellingen.
“Met de recente goedkeuring van de Genius Act wordt het regelgevingslandschap duidelijker en gestructureerder.”
Er is ook kritiek op de komst van stablecoins. De Bank for International Settlements (BIS) in Basel heeft onlangs in hun jaarlijkse rapport gezegd dat stablecoins tekortschieten op belangrijke punten zoals betrouwbaarheid en integriteit. Volgens hen zijn stablecoins eerder financiële instrumenten dan functionele betaalmiddelen.
Ondanks deze zorgen van de BIS verwacht Hurwitz dat financiële instellingen in de toekomst hun eigen blockchains zullen bouwen, vooral op de zogenaamde layer 2 netwerken. Hierdoor kunnen ze sneller en goedkoper opereren, zonder dat de gebruiker merkt dat er blockchaintechnologie achter zit.
🎧 De bullrun laat op zich wachten. Twijfel je of je goed zit met je portfolio? Luister nu naar De Cryptotafel met Michaël van de Poppe of sla ’m op voor later!