Simon Bosch Simon Bosch
20/11/2022 19:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/11/2022 19:30

The Wolf of Wall Street: ‘FTX ex-CEO is gestoord’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
The Wolf of Wall Street: 'FTX ex-CEO is gestoord'

Foto: seeshooteatrepeat / Shutterstock.com

De financiële chaos die is ontstaan door de val van FTX is groot. Er zijn wat details aan het licht gekomen waardoor je je af kunt vragen hoeveel hiervan gewoon voorkomen had kunnen worden. Jordan Belfort, bekend en berucht van de film ‘The Wolf of Wallstreet’ claimt dat de hele situatie met voorbedachte rade is gebeurd.

Oprichter crypto-witwasser verschijnt voor Nederlandse rechtbank
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Jordan Belfort: FTX-crash was met opzet

Boeven moet je met boeven vangen, zeggen ze toch wel eens? Jordan Belfort is misschien wel het schoolvoorbeeld van een Wallstreet-boef. In de jaren ‘80 en ‘90 pleegde hij op gigantische schaal beursfraude, waar de film The Wolf of Wallstreet over is gemaakt. Hij heeft voor zijn acties vier jaar in de gevangenis gezeten.

Het is dus best mogelijk dat hij goed weet hoe de vork in de steel zit bij malafide financiële instellingen – hij heeft er immers zelf één gerund. In een interview met Fox News gebruikt hij duidelijke taal. Hij vindt dat voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried (ook wel bekend als ‘SBF’) een sociopaat is:

[SBF] is een sociopaat. Ik bedoel, hij is gestoord. Hij zegt nu min of meer dat de hele situatie getuigd van goede wil en dat het enige dat belangrijk is is dat de persoon die [eindigt met het meeste geld] wint. De feiten zullen vroeg of laat boven water komen, maar dit gaat veel dieper dan wat we op dit moment zien. Dit was gegarandeerd met voorbedachte rade.

Advertentie

FTX kocht huizen op de Bahama’s voor werknemers

Ook vergelijkt hij FTX met een ‘frat house’, een huis van leden van een studentenvereniging of een broederschap. Het schijnt namelijk dat FTX voor werknemers huizen kocht op de Bahama’s en dat verschillende topmensen binnen het bedrijf relaties hadden met elkaar. Formeel mogen werknemers binnen een bedrijf niet zomaar relaties aangaan met elkaar.

Hij vindt het meer verontrustend dat andere grote financiële instellingen de situatie bij FTX niet is opgevallen. Het was immers ‘zo overduidelijk’ dat er vreemde dingen aan de hand waren. Zo waren gebruikerstegoeden plotseling verdwenen, en de nieuwe CEO heeft nog nooit zo’n falen van een bedrijfstop gezien. Verder zou Alameda wel erg vaak bepaalde tokens hebben gekocht voordat deze te koop werden aangeboden op FTX.

Uiteraard is het nogal wat om welke persoon dan ook zonder harde feiten te labelen met het stickertje sociopaat, maar het lijkt er wel op dat er een hoop aan de hand is bij FTX.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie