Simon Bosch Simon Bosch
09/10/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/10/2023 16:00

Toezichthouder deelt klap uit: ‘Crypto heeft helemaal geen waarde’

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Toezichthouder deelt klap uit: 'Crypto heeft helemaal geen waarde'

Foto: MagioreStock/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) reguleert de crypto-industrie met harde hand. In de ogen van de beleidsmaker overtreedt de crypto-industrie keer op keer de regels, zo ook Coinbase. In één van de rechtszaken tegen de crypto exchange verklaart de SEC dat crypto geen intrinsieke waarde heeft. De crypto-industrie uit massaal zijn kritiek.

Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’

SEC noemt crypto in rechtszaak

In een nieuwe motie verklaart de SEC dat cryptocurrencies geen intrinsieke waarde hebben, zoals bijvoorbeeld vastgoed dat wel heeft. De waarde is puur en alleen gebaseerd op hoe goed een ecosysteem in staat is om winst te genereren, aldus de SEC. Dat maakt dat een token voldoet aan de vereisten voor een ‘investment contract’, oftewel een ‘security’ of in het Nederlands een effect.

De meeste cryptocurrencies voldoen volgens de beleidsmaker aan de vereisten van de Howey Test, die meet of een activa voldoet aan de eisen voor een effect. Coinbase zou vinden dat transacties op zijn handelsplatform nooit voldoen aan de vereisten van de Howey Test. Er zouden namelijk geen contracten zijn getekend waarin staat dat investeerders recht hebben op de activa of winst van een bedrijf.

De SEC vindt dat dit wel zo is. Want rechters zouden in bepaalde situaties rekening houden met dat er soms geen schriftelijk contract is, terwijl de omstandigheden er wel naar staan. In ieder geval lijkt de SEC nu niet te vinden dat cryptocurrencies waardeloos zijn, zoals afgelopen zomer.

Advertentie

Crypto-industrie reageert geschokt

De crypto-industrie reageert verbouwereerd op de motie. Coinbase’ hoofd van de juridische afdeling, Paul Grewal, verklaart op X dat de SEC voor de zoveelste keer hetzelfde foutieve argument gebruikt. Geen van de activa op Coinbase zouden onder de effectenwetgeving en dus buiten de rechtsbevoegdheid van de SEC vallen.

Volgens de SEC zou alles van Pokémonkaarten tot postzegels tot Swiftie-armbandjes onder de effectenwet vallen,” aldus Grewal. “Ritchie Torres [van het Huis van Afgevaardigden] maakte vorige week duidelijk dat dit niet het geval is en dat dit ook niet zo zou moeten zijn.”

Ripple-hoofdadvocaat Stuart Alderoty verklaart dat er zoveel mis is met het standpunt van de SEC dat hij niet eens weet waar hij moet beginnen. Zo claimt de SEC dat honkbalkaartjes wél intrinsieke waarde hebben, terwijl cryptocurrencies dat niet hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie