Timo Bult Timo Bult Timo Bult
19/03/2022 10:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2022 10:19 Columns

Timo’s take: Bitcoin kan bijdragen aan de energietransitie

icon-columns
Columns
Timo’s take: Bitcoin kan bijdragen aan de energietransitie

Foto: TebNad/Shutterstock

Deze week werd gelukkig het Europese de facto verbod op Bitcoin (BTC) verworpen door het ECON committee van het Europese Parlement. De cryptocurrency is het doelwit van flinke kritiek door het hoge energieverbruik. Maar Bitcoin kan juist kansen bieden in de transitie naar een duurzamer elektriciteitsnet.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin verbod zou een fout zijn geweest

Ondanks dat het begrijpelijk is dat politieke bewegingen het oplossen van de klimaatcrisis hoog in het vaandel dragen (zoals iedereen eigenlijk zou moeten doen), is Bitcoin grotendeels onterecht een doelwit geworden. Ja, Bitcoin verbruikt veel energie. Maar men vergeet vaak dat Bitcoin in ruil een gedecentraliseerd censuurbestendig digitaal geld biedt.

Waarom is dit wat waard? Naast dat mensen met Bitcoin hun kapitaal buiten het bereik van overheden kunnen houden (iets wat helaas zo nu en dan noodzakelijk is), heeft Bitcoin ook de potentie onze hele economie vele malen efficiënter en veiliger te maken middels directe betalingen over het internet. Het feit dat bitcoin van $0 naar een waarde van tienduizenden dollars is gestegen de afgelopen 10 jaar kan je opvatten als een bewijs dat steeds meer mensen en bedrijven, zoals MicroStrategy, inderdaad potentie zien in de nieuwe vorm van geld.

Bitcoin miners stimuleren groene energie

Iets wat zeker interessant is om in de gaten te houden in de huidige situatie is hoe Bitcoin mogelijk bijdraagt aan de transitie die we in moeten zetten naar een CO2-neutrale maatschappij. Bitcoin miners zijn altijd opzoek naar zo goedkoop mogelijk stroom, en steeds vaker is dat groene stroom. Zeker in tijden van lage vraag kan de stroomprijs van schone energiebronnen extreem laag zijn.

Door bitcoins te minen wanneer de wind hard waait, maar de mensen slapen, kan een windmolenpark potentieel rendabeler worden. Door een miner te laten werken met stroom van je zonnepanelen terwijl je niet thuis bent, kan ook hier mining een uitkomst bieden.

Er zijn genoeg voorbeelden waarin bitcoin mining op dit moment al een oplossing biedt. Neem bijvoorbeeld het Nederlandse Bitcoin Bloem, dat kassen opwarmt met bitcoin miners. Of in Texas, de Verenigde Staten, waar miners methaangas omzetten in elektriciteit en zo het affakkelen van deze schadelijke broeikasgas overbodig maken.

Is regulatie van bitcoin, en meer specifiek bitcoin mining nodig? Zeker weten. Maar een algeheel verbod op een innovatieve technologie is nooit de oplossing. Het was dus een goede week voor Bitcoin!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie