Timo Bult Timo Bult Timo Bult
12/03/2022 08:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 12:20 Columns

Timo’s take: Ondanks de uitdovende NFT-gekte is dit niet het einde

icon-columns
Columns
Timo's take: Ondanks de uitdovende NFT-gekte is dit niet het einde

Foto: ilikeyellow/Shutterstock

Lange tijd waren non-fungible tokens (NFT’s) een enorme hype. Het waren vooral twee categorieën waar deze hype sterk aanwezig was, namelijk digitale kunst/collectibles en gaming NFT’s. Maar nu lijkt de hype langzaam op te drogen. Is dit het einde van het NFT-tijdperk?

Bitcoin op weg naar $1 miljoen: dit is waarom de prijs geen zorgen verdient
  • icon-columns
    Columns

NFT zoek- en handelsvolumes

Om een beter idee te krijgen van de huidige stand van zaken op de NFT-markt, zetten we eerst op een rijtje hoe het ervoor staat met de handelsvolumes. Uit data van The Block blijkt dat de absolute piek van de wekelijkse NFT handelsvolumes in augustus 2021 werd bereikt. Sindsdien is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan, zoals te zien op de onderstaande grafiek.

NFT wekelijks handelsvolume – Bron: The Block

Waar het gemiddelde volume in de eerste week van 2022 nog rond $180 miljoen lag, daalde dit in de week van 6 maart naar $68 miljoen. Op de absolute piek lag het wekelijkse NFT-volume nog op meer dan $1 miljard! Kortom, het is duidelijk dat de activiteiten in zowel de gaming als art en collectibles categorieën flink is afgenomen.

Ditzelfde is duidelijk zichtbaar op Google Trends. Uit deze data kunnen we opmaken hoe hoog het zoekvolume ligt per zoekwoord, in dit geval dus “NFT.” De piek van het zoekvolume kwam iets later dan de piek in handelsvolume. In de eerste weken van 2022 lag het zoekvolume het hoogst, om de afgelopen maanden flink af te zwakken. Daarmee komt het zoekvolume weer uit op het niveau van oktober 2021.

Wereldwijd zoekvolume op “NFT” – Bron: Google Trends
Advertentie

NIET het einde van NFT’s

Het lijkt er enigszins op dat we het knappen van de NFT-zeepbel zien plaatsvinden. De tijden van NFT rotsen die voor een half miljoen worden verkocht lijken voorbij. Maar dit is zeker niet het einde van NFT’s.

NFT’s kennen namelijk een hoop interessante toepassingen. Denk aan in-game voorwerpen die met NFT’s ook echt waarde kunnen hebben. Of het makkelijker maken van de verkoop van je huis. Maar vooral op het vlak van gaming is er nog een hoop groeipotentie, met langzaamaan grote namen die zich eraan durven te wagen.

Dat de activiteiten binnen de NFT-markt nu sterk afnemen betekent niet dat deze use-cases ook verdwijnen. Wat mij betreft blijven NFT’s dan ook een van de interessantere onderdelen van wat de crypto-industrie te bieden heeft!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie