Timo Bult Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd
Columns

Timo’s take: Bitcoin heeft Elon Musk niet nodig

Tesla verloor $140 miljoen in 2022 door zijn bitcoin

Foto: Orpheus FX / Shutterstock.com

Onlangs was in het bitcoin nieuws te lezen dat er weer geruchten zijn opgedoken dat Elon Musk wel eens de mysterieuze bedenker van Bitcoin (BTC) zou kunnen zijn. Vooral beginners zullen zich waarschijnlijk afvragen waarom de persoon achter Bitcoin überhaupt onbekend is, maar dat heeft een belangrijke reden.

Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?
Bitcoin die zich kranig houdt in economisch woelige tijden: hoe kan dat toch?

Bitcoin is van iedereen, door iedereen

Musk is tegenwoordig een bekende naam in cryptoland. De “Dogefather” veroorzaakt zo nu en dan flinke prijsschommelingen bij meme-coins als dogecoin (DOGE), simpelweg door een tweet de wereld in de sturen. Twitteren doe ik overigens zelf ook zo nu en dan (volg mij hier!), prijsschommelingen veroorzaken kan ik echter niet.

Bitcoin zag in 2009 officieel het licht na een lange periode van ontwikkeling. Deze ontwikkelingen werden gedaan door de mysterieuze Satoshi Nakamoto, wat een pseudoniem is voor de persoon of groep die aan Bitcoin werkte. Wie dit is weet waarschijnlijk echter maar een handje vol mensen.

Maar dat is toch eigenlijk best gek, zou je denken. Een extreem succesvolle uitvinding die inmiddels vele honderden miljarden euro’s waard is, daar wil je toch je echte naam wel aanplakken? Nakamoto dus niet. Daarvoor heeft hij/zij/de groep een goede reden.

Crypto als Cardano hebben juist wel kopman

De reden waarom Nakamoto anoniem blijft is overigens niet precies bekend. Maar het is zeer waarschijnlijk dat dit te maken heeft met het feit dat Bitcoin gedecentraliseerd is. Het is een netwerk waarin gebruikers direct BTC naar elkaar kunnen sturen. Geen enkele partij kan invloed uitoefenen en zo de koers van Bitcoin bijsturen. Door anoniem te blijven kan Nakamoto geen aanspreekpunt worden voor alles wat met Bitcoin te maken heeft. Of zoals crypto-onderzoeker Daniel Batten het mooi stelt:

“De eerste daad van Bitcoin was het overstijgen van het ego:

Satoshi Nakamoto bleef pseudoniem, zonder een aandeel te hebben in Bitcoin, zodat het voor en over de mensen zou zijn, niet over de uitvinder.”

Dat een kopman niet altijd ideaal is blijkt wel uit de verschillende altcoin netwerken. Ethereum (ETH) heeft Vitalik Buterin, Litecoin (LTC) Charlie Lee en Cardano (ADA) Charles Hoskinson. Allen zijn waarschijnlijk niet bepaald blij met hun positie.

Alles wat zij doen, goed of slecht, heeft namelijk invloed. Invloed op de koers, het succes van het netwerk en hoe gecentraliseerd het eruit ziet. Dus, is Elon Musk de bedenker van Bitcoin? Gezien zijn huidige rol binnen crypto, zijn populariteit en de hoeveelheid vijanden die hij én Bitcoin hebben, zou dat denk ik allang bekend zijn geweest.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Meest gelezen
Afbeelding met Jerome Powell Donald Trump en een koersgrafiek
Bitcoin en Ethereum op scherp: waarom woensdag allesbepalend wordt
  • 05/05/2025
  • 3 min. leestijd
Robert Kiyosaki presenting on bitcoin crash
Kiyosaki voorspelt crash: ‘Als bitcoin naar €300 crasht, ga je huilen of kopen?’
  • 04/05/2025
  • 3 min. leestijd
Man op laptop kijkt naar crypto grafieken
Nederlanders verdienden 288% met Pi coin door ‘slimme’ AI-bot strategie
  • 05/05/2025
  • 3 min. leestijd
Koers van XRP gered door Koreanen, volgens crypto analist
XRP test cruciale weerstand: doorbraak kan 70% betekenen
  • 04/05/2025
  • 2 min. leestijd
Een afbeelding van een XRP munt na een dalende koers, die op het einde een sterke recovery naar boven maakt
XRP op uitbreken? Koerssignaal zet investeerders op scherp
  • 05/05/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen columns

Koersdaling meest waarschijnlijke volgende stap voor bitcoin
Koersdaling meest waarschijnlijke volgende stap voor bitcoin
Column
Thom Derks
3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.