Simon Bosch Simon Bosch
10/09/2022 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 19:15

DeFi groeit voor het eerst sinds mei, mede dankzij Ethereum merge

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Crypto sector op rand van afgrond door enorme lening voor villa's

Foto: jira pliankharom/Shutterstock

Na de crash van het Terra (LUNA) ecosysteem was de activiteit op decentralized finance (DeFi) protocollen flink afgenomen, en veel platformen verdwenen zelfs door alle volatiliteit. Maar volgens data-analisten is de krimp nu voor het eerst in maanden gestopt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

DeFi groeit, maar gaming krimpt

Een onderzoek van DappRadar beschrijft dat het dagelijkse gemiddelde van Unique Active Wallets (UAW) op DeFi voor het eerst sinds mei weer is gegroeid, om precies te zijn met 3,7% ten opzichte van vorige maand. Dit kwam voor een belangrijk deel door het DeFi protocol Flow. Instagram ondersteunt nu non-fungible tokens (NFT) op dit platform, en het spel Solitaire Blitz staat nu ook op Flow.

Optimism, een layer-2 netwerk voor Ethereum (ETH), was dankzij een maandelijkse groei van 33% ook een belangrijke factor. Tegelijkertijd is het aantal actieve wallets op Solana (SOL) met 53% gekrompen, en het aantal transacties is met 68% gedaald.

Blockchain gaming was goed voor iets meer dan 50% van de dApp-activiteit, alhoewel de maandelijkse activiteit van dit segment wel is gedaald met 11%. Het aantal transacties is gedaald met 12,7%.

Het totale aantal actieve adressen is iets gedaald, maar DeFi is licht gestegen. Bron: DappRadar
Advertentie

Ook krimp in DeFi door Tornado Cash

Ondanks de lichte stijging in DeFi-activiteit zien we wel een maandelijkse krimp van 10,5% in de Total Value Locked (TVL). Dat is de totale waarde die in smart contracts vastgelegd is. In juli schreven we dat dit al met 55,1% is gedaald naar $79 miljard dollar, maar kennelijk is dit nog niet gestopt.

Volgens DappRadar kwam de daling vooral door het opdoeken van Tornado Cash. Hierna liepen sommige DeFi-gebruikers het risico dat hun coins werden verbannen van platformen, omdat de ontwikkelaars moesten voldoen aan de regelgeving.

Tegelijkertijd is de mergeop Ethereum een belangrijke reden waarom sommige DeFi-apps op Ethereum juist zijn gegroeid. Dat geldt volgens de blockchain-analisten met name voor Optimism. Deze maatregel moet van Ethereum een Proof-of-Stake protocol maken door de nieuwe blockchain te fuseren met de oude chain.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie