OneCoin oprichters aangeklaagd voor miljarden scam

OneCoin oprichters aangeklaagd voor miljarden scam

De oprichters van OneCoin, een internationaal cryptocurrency-gerelateerd piramidespel, zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd, zo meldt een persbericht van de officier van justitie van New York op 8 maart.

Konstantin Ignatov en zijn zus Ruja Ignatova, de oprichters van OneCoin, zijn op 6 maart gearresteerd op Los Angeles International Airport (LAX). De broer en zus worden aangeklaagd voor fraude en witwassen.

OneCoin werd in 2014 in Sofia, Bulgarije opgericht. OneCoin is een marketing netwerk platform waarop gebruikers commissie betaald worden voor het aantrekken van nieuwe gebruikers. Sindsdien heeft het bedrijf zo’n 3 miljoen gebruikers aangetrokken.

Volgens het strafrechtelijke onderzoek heeft het bedrijf zo’n €3,35 miljard gegenereerd aan omzet en €2,23 miljard aan winst. 22 promoters werden al eerder aangeklaagd, voornamelijk in India en China.

Geoffrey S. Berman, openbaar aanklager uit Manhattan, zegt in het persbericht:

Deze verdachten hebben een cryptocurrency bedrijf opgericht dat een aantal miljard dollar waard is, volledig gebaseerd op leugens en bedrog. Ze beloofden grote rendementen en minimale risico’s, maar zoals gezegd was dit bedrijf een piramidespel[…].

Beleggers werden het slachtoffer terwijl de verdachten rijk werden. Ons kantoor heeft een geschiedenis van het succesvol doel maken, arresteren en veroordelen van financiële fraudeurs, en deze zaak is niet anders.

William Sweeny Jr., assistent-directeur bij de FBI, legt verder uit:

OneCoin was een cryptocurrency die alleen bestond in de hoofden van zijn makers en hun mede-samenzweerders.

In tegenstelling tot authentieke cryptocurrencies, die gegevens bijhouden van de transactiegeschiedenis van hun beleggers, had OneCoin geen echte waarde. Het bood beleggers geen methode om geld te traceren en het kon niet worden gebruikt om iets te kopen. In feite waren de oprichters en mede-samenzweerders de enige die konden profiteren van het bestaan ervan.

Begin februari werden een aantal Amerikanen aangeklaagd voor het stelen van cryptocurrency via een methode die “SIM swapping” genoemd wordt.

Ondertussen is er een gerechtelijk onderzoek aan de gang naar QuadrigaCX, een cryptocurrency-exchange die $190 miljoen schuldig is en niet kan uitbetalen nadat de eigenaar overleden zou zijn en als enige toegang had tot de cryptocurrency-wallets. Cryptocurrency-exchange Kraken looft $100.000 uit voor de gouden tip in de QuadrigaCX zaak.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook of Twitter.

Satos

4.6/5

€6.842,23 Kopen
Litebit

4.5/5

€6.830,04 Kopen
Anycoin Direct

4.4/5

€6.824,55 Kopen
Bitcoinmeester

4.4/5

€6.817,24 Kopen
Bitmymoney

4.4/5

€6.735,97 Kopen
Bitvavo

4.4/5

€6.755,00 Kopen
Bitonic

3.8/5

€6.806,00 Kopen
Bitkassa

3.7/5

€6.873,37 Kopen
Laatste nieuws