Erik Juffermans Erik Juffermans
05/08/2023 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/08/2023 14:00

Stablecoin koning Tether zegeviert in crypto rechtszaak

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Stablecoin koning Tether zegeviert in crypto rechtszaak

Foto: Piotr Swat / Shutterstock.com

In 2021 werd Tether, het bedrijf achter de stablecoin reus USDT, en zusterbedrijf Bitfinex aangeklaagd. Twee investeerders meenden dat ze benadeeld waren vanwege problemen met de reserves van USDT. De rechter heeft nu geoordeeld dat de aanklagers niet aan kunnen tonen dat ze daadwerkelijk financieel benadeeld zijn. Dat maakte Tether zelf bekend op vrijdag.

Jasmycoin en starknet plotseling opvallend populair op Bitvavo
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Tether en Bitfinex winnen crypto rechtszaak

De aanklagers hebben nooit een prijsfluctuatie van de stablecoin kunnen aantonen die wijst op een financiële benadeling. De koers van USDT is namelijk altijd rond de 1 dollar blijven hangen. Volgens de rechter hebben de aanklagers dus simpelweg geen zaak.

Hoewel de aanklagers een financiële compensatie eisten, wilden ze ook dat Tether gestraft zou worden voor het vermeende vertroebelen van hun reserve transparantie. Ze meenden namelijk dat USDT helemaal niet 1 op 1 werd gedekt door de Amerikaanse dollar. De rechter geeft echter geen enkel gehoor aan de beschuldigingen aan het adres van Tether.

Hoewel Tether in het verleden inderdaad vaak beschuldigd werd van schimmige zaakjes en het gebrek aan transparantie is dit inmiddels verleden tijd. De laatste jaren spant Tether zich hard in om het vertrouwen van consumenten hoog te houden. Zo maken het elk kwartaal een rapport openbaar over het financiële plaatje en de details van het achterliggende kapitaal.

De stablecoin koning

Dit beleid lijkt zijn vruchten af te werpen. USDT is namelijk de onbetwiste nummer 1 in de stablecoin industrie. Daarbij lijkt het marktaandeel van USDT sinds begin dit jaar enkel toe te nemen. Waar concurrenten BUSD en USDC al harde klappen kregen te verduren dit jaar, deed USDT juist goede zaken. Er blijft echter kritiek. Zo vinden sommigen het bijvoorbeeld verdacht dat de reserve audits worden uitgevoerd door een obscuur Italiaans bedrijfje. 

Het laatste woord is echter aan de rechter. En op basis van de meest recente uitspraak heeft Tether de zaken prima op orde en is er niets dat aantoont dat dit niet zo is. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie