Tether: Investeerders die USDT shorten zien het verkeerd

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether: Investeerders die USDT shorten zien het verkeerd

Foto: Voar CC/Shutterstock

In juni verklaarde Tether-CTO Paolo Ardoino dat de stablecoin USDT op grote schaal geshort wordt door instituten. Hij noemde het een gecoördineerde aanval, en het was ook goed te zien in de hard dalende marktwaarde van USDT. Maar nu verklaart het bedrijf dat dit een naïeve strategie is.

USDT shorters hebben het mis

In een blogpost schrijft Tether dat het niet zinvol is voor investeerders om short te gaan op USDT. Het bedrijf beschrijft vijf misvattingen rondom de situatie:

  • Tether wordt niet voor 100% gedekt door ‘conservatief, liquide onderpand’
  • Tether heeft schuldpapier van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande
  • Het grootste deel van Tethers investeringen in bedrijfsobligaties was van Chinese oorsprong
  • Tether creëert USDT uit niets om cryptocurrencies in waarde te laten stijgen [door na het minten te investeren in crypto]
  • Tether investeert in onverzekerde leningen

Deze vijf beweringen zijn volgens Tether dus niet waar en maken short gaan op USDT zinloos. Shorten kost namelijk geld door de funding rate. Als je short gaat, verkoop je eigenlijk iets dat je hebt geleend omdat je verwacht dat het in waarde daalt. Als dat gebeurt, dan moet je het daarna weer terugkopen.

Tether verwacht dus eigenlijk dat dit punt een keer gaat komen, terwijl de investeerders juist verwachten dat ze winst kunnen maken doordat het zijn waarde verliest. Er is volgens het fintech-bedrijf zelfs een ‘asymmetrisch gebrek aan kennis tussen investeerders in cryptocurrencies en entiteiten in de traditionele finance-wereld’.

Nog steeds kritiek op Tether

Toch moeten we hier een paar kanttekeningen bij plaatsen. Tether heeft het weliswaar over de funding rates voor short gaan, maar over het algemeen zijn deze tarieven heel erg laag. Je kunt niet gemakkelijk short gaan op USDT – daar heb je eigenlijk een institutionele market maker voor nodig. Het is in dit geval niet bekend wat de funding rate is, maar je kunt je indenken dat deze niet zo hoog is voor iets dat 100% stabiel en liquide zou moeten zijn.

Ondertussen is het aantal partijen dat erg vocaal is over de vermeende problemen van Tether en USDT hard gegroeid. Een IMF-topman noemde in het bijzonder USDT een risico. Tether verklaarde zelf dat het ‘geen verlies’ heeft gemaakt op een lening aan Celsius, maar ondertussen is het eigenlijk nog steeds niet duidelijk.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie