Erik Juffermans Erik Juffermans
20/11/2022 06:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/11/2022 06:01

Waarom de val van FTX goed kan zijn voor crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/CryptoFX

Het FTX fiasco heeft een financiële schokgolf teweeg gebracht en is zeker geen mooi affiche voor de crypto industrie. Ondanks dat zou het op het langere termijn een belangrijk keerpunt kunnen vormen in de goede richting voor de crypto sector. Het is een waarschuwing wellicht. Een waarschuwing die de gehele sector de juiste weg kan wijzen.

Beruchte oprichter Terra-netwerk aansprakelijk gesteld in fraudezaak
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Tikkende tijdbom

“Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n complete mislukking van controle en zo’n complete afwezigheid van betrouwbare financiële informatie gezien.”

Dat zei de nieuwe CEO van FTX, John Ray, tijdens een hoorzitting over het faillissement van de crypto exchange. Ray heeft al eerder faillissementen overzien als CEO, en kort nadat Sam Bankman-Fried opstapte nam Ray zijn plek in. 

Ondanks de schaal van het FTX fiasco is het zeker niet de eerste keer dat iets dergelijks gebeurt in crypto land. Als er niks verandert dan zal het onvermijdelijk weer gebeuren. Gevallen zoals FTX zijn in feite een tikkende tijdbom, en hoe langer het doorgaat, hoe groter de schade uiteindelijk is.

Het toont aan hoe belangrijk het is dat de achtergrond van een bedrijf, binnen crypto maar ook daarbuiten, grondiger wordt gecheckt. Niet alleen het financiële aspect maar ook de operationele kant; wie zitten erachter en wie zijn verantwoordelijk? In het geval van FTX is dat totaal niet gebeurd. Zonder een betrouwbare achtergrond heeft de exchange kunnen groeien tot een waarde van 32 miljard dollar, waarvan 16 miljard Bankman-Fried’s eigen vermogen. Ter vergelijking, een waarde die hoger ligt dan die van Nasdaq.

Een geluk bij een ongeluk?

Het fiasco heeft aangetoond dat er blind grote investeringen in de exchange zijn gedaan. Volgens een Twitter bron werd er puur geinvesteerd in FTX omdat Bankman-Fried op de cover van Fortune Magazine stond. Ondanks dat hij de cover van een toonaangevend blad sierde was Bankman-Fried een incompetente leider, wellicht een fraudeur, en iedereen liep met hem weg.

Het FTX drama indiceert een keuze die de crypto sector moet maken. Innoveren en verbeteren, of falen. Mocht dit het keerpunt vormen waarop de sector als geheel verandert en verantwoordelijkheid neemt, dan kan het FTX verhaal een geluk bij een ongeluk worden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie