Thom Derks Thom Derks
14/04/2024 16:52 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/04/2024 13:46

Waarom maandag gelijk een belangrijke dag voor Bitcoin wordt

Bitcoin-BTC
Analyses
Waarom maandag gelijk een belangrijke dag voor Bitcoin wordt

Foto: Bordovski Yauheni/Shutterstock

De bitcoin koers klokt op het moment van schrijven binnen op 66.500 dollar na een extreem weekeinde voor de financiële markten. Bitcoin, goud en aandelen eindigden stuk voor stuk in het rood.

Dat lijkt vooral het gevolg van de hoge inflatie in Amerika, waardoor het aantal verwachte renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank wegsmelt als sneeuw voor de zon.

Komende maandag belooft echter om een andere reden cruciaal te worden voor de bitcoin koers.

NEAR crypto lijkt op het punt te staan om opnieuw sterk te stijgen

Waarom wordt maandag zo belangrijk voor bitcoin?

Deze maandag kan weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers, omdat het Amerikaanse belastingseizoen op die dag zijn climax bereikt.

Dat is belangrijk, omdat er daarmee in theorie liquiditeit uit het financiële systeem verdwijnt. Het zou kunnen dat we daar nu al het effect van zien. Over de gehele linie van de markt zien we dat financiële assets klappen krijgen.

De onderstaande grafiek toont hoe de wereldwijde liquiditeit (oranje) een hoge correlatie vertoont met de MSCI World Index, aan aandelenindex met bedrijven van over de hele wereld.

De liquiditeit bereikte eind 2022 een bodem en begon daarna met stijgen. Hetzelfde geldt dus voor aandelen, maar ook voor bitcoin. Ook bitcoin begon vanaf dat moment te stijgen.

Nu lijkt de liquiditeit in de laatste twee weken van deze maand wat tikken te krijgen, waardoor we even op onze hoede moeten zijn.

Advertentie

Bijzondere week voor bitcoin met halving

Ondanks het feit dat de liquiditeit deze dagen mogelijk wat tikken krijgt, staat er voor bitcoin een meer dan bijzondere week op het programma. Op zaterdag 20 april is het namelijk tijd voor de vierjaarlijkse halving van bitcoin.

In principe weet iedereen natuurlijk dat de halving op het programma staat. Wat dat betreft lijkt de kans groot dat deze ontwikkeling niet meteen een grote invloed zal hebben op de bitcoin koers. De geschiedenis toont aan dat het vooral een ontwikkeling is die we op termijn terugzien in de prijs.

Met de halving gaat de beloning voor miners voor het produceren van een blok van 6,25 naar 3,125 bitcoin. Tegen de huidige koersen gaat dat om een productiedaling van ongeveer 30 miljoen dollar aan bitcoin per dag. Dat is niet zo spannend, maar op jaarbasis gaat het om rond de 10 miljard dollar en dat is natuurlijk wel significant voor de koers.

Dat neemt niet weg dat het nog wel even kan duren voor bitcoin om echt weer een bullish momentum op te pakken.

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers.. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse.

Praat mee op Discord

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie