Timo Bult Timo Bult
14/11/2022 17:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/11/2022 17:12

3 gevolgen van het FTX drama voor Bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
3 gevolgen van het FTX drama voor Bitcoin

Foto: paikong/Shutterstock

Het FTX debacle ligt nog vers in ons geheugen en waarschijnlijk is de schokgolf nog steeds op weg om ook andere crypto bedrijven omver te werpen. Maar we kunnen nu al de balans opmaken en inschatten wat de gevolgen zullen zijn voor bitcoin (BTC). Jaran Mellerud, een onderzoeker uit Noorwegen, zette drie van deze gevolgen op een rij.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin stuit op strengere regelgeving

Een voor de hand liggend gevolg is dat wet- en regelgevers nu extra zullen gaan focussen op de crypto-industrie. Sam Bankman-Fried (SBF), de ex-CEO van FTX, was lange tijd een boegbeeld van de crypto-industrie. Amerikaanse regelgevers vertrouwden hem, mede omdat hij nauw met hen samenwerkte. Ook deed hij grote donaties aan de Democratische partij. Dat vertrouwen is nu geschonden, zo stelt Mellerud. Maar ook investeerders komen natuurlijk bedrogen uit:

“Veel crypto-investeerders vertrouwden FTX met hun deposito’s, die waarschijnlijk al lang verdwenen zijn. We hebben het over miljarden dollars. Crypto exchanges stonden al onder toenemende regelgevende controle en een leger van regelgevers zal nu een lazerfocus hebben op het strikt reguleren van de crypto-industrie om gebruikers te beschermen.”

Advertentie

Grote investeerders zullen minder interesse in crypto hebben

Mellerud gaat verder met de benoemen dat SBF niet alleen geliefd was bij regelgevers, ook grote institutionele investeerders zagen hem als een betrouwbaar persoon. Crypto is bij deze groep investeerders al enigszins een lastig onderwerp omdat het zo nieuws is. Maar nu SBF het vertrouwen bij deze investeerders heeft geschaad is de kans groter dat de investeerders liever aan de zijlijn blijven staan.

Dat de interesse vanuit deze hoek af zal nemen door de acties van FTX kan negatieve gevolgen hebben op de hele industrie. Hoe groot deze gevolgen zullen zijn blijft afwachten. Zo stelt Mellerud dat de interesse in de crypto-industrie al maanden flink aan het afnemen was voordat alles losbarstte. Hierdoor kan het uiteindelijke effect van het FTX drama kleiner uitvallen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bullish voor bitcoin: Investeerders hebben genoeg van scams

Niet alles is overigens negatief in dit verhaal. Mellerud benadrukt dat dit alles namelijk helemaal niets met bitcoin te maken had. “Fundamenteel betekende FTX niets voor Bitcoin. Sam Bankman-Fried heeft zelfs verklaard dat hij niet van Bitcoin houdt,” aldus de onderzoeker. Hij voegt hieraan toe:

“Ik vermoed dat na dit bloedbad de Bitcoin-dominantie aanzienlijk zal toenemen naarmate meer en meer mensen het beu worden om deel te nemen aan de cryptomarkt en in plaats daarvan volstaan met het vasthouden van Bitcoin.”

Hoe dan ook zijn de aanvankelijke effecten natuurlijk negatief. Zo zien we de bitcoin koers een flinke duik maken. Zelfs Elon Musk heeft zich uitgesproken over de situatie. Wat hij precies zei lees je hier!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie