Ivo Melchers Ivo Melchers
04/07/2023 06:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/07/2023 06:29

Bitcoin beursfondsen weer op de rails na aanpassing BlackRock

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beursfondsen weer op de rails na aanpassing BlackRock

Foto: IgorGolovniov / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stuurde vorige week de bitcoin (BTC) Exchange Traded Fund (ETF) aanvragen terug richting Nasdaq en Chicago Board Options Exchange (CBOE), de beurzen waarop de ETF’s genoteerd zullen worden bij groen licht van de SEC. Wegens het ontbreken van een technisch detail was een aanpassing noodzakelijk. CBOE diende enkele dagen geleden al herziende aanvragen in en nu is het nieuws naar buiten gekomen dat Nasdaq, die verantwoordelijk is voor BlackRock’s poging, ook een nieuwe aanvraag heeft ingediend.

Crypto rally: Handelsvolumes en totale waarde schieten omhoog
Crypto rally: Handelsvolumes en totale waarde schieten omhoog

Bitcoin ETF BlackRock kiest ook voor Coinbase

Allereerst is het belangrijk om voor ogen te hebben waar het kritiekpunt van de SEC betrekking op had. Het technische detail had te maken met het ontbreken van een specifieke bitcoin spot exchange voor de zogenoemde ‘surveillance-sharing agreement’.

De Amerikaanse markt beschikt momenteel nog niet over een spot ETF voor bitcoin, omdat de SEC telkens heeft verwezen naar marktmanipulatie als bijkomend risico. De surveillance-sharing agreement is ontworpen om dit risico te verkleinen door de beurs waarop de ETF verhandeld wordt het recht te geven om alle informatie omtrent activiteit van alle investeerders in het fonds op te vragen.

CBOE was er als de kippen bij om de aanvragen voor Fidelity, Invesco, WisdomTree, VanEck en Ark Invest opnieuw in te dienen. Coinbase werd in alle aanvragen genoemd als partner voor de overeenkomst.

Nasdaq heeft op 29 juni echter ook een nieuwe aanvraag ingediend namens BlackRock en gaat alle eerdergenoemde pogingen achterna door Coinbase als partner op te nemen.

De indiening bevatte details van een overeenkomst van 8 juni tussen Nasdaq en Coinbase ‘’ bedoeld als aanvulling op het surveillance-sharing programma van de beurs’’ en toegang te bieden tot data over spot BTC-transacties.

Het geduld van bitcoin investeerders zal nu op de proef worden gesteld aangezien de SEC een totaal van 240 dagen heeft om tot een eindoordeel te komen. De lancering van een spot ETF zou volgens velen kunnen dienen als een katalysator voor de BTC koers aangezien het tot een enorme instroom van institutioneel geld kan zorgen.

Advertentie

Coinbase aandeel profiteert

Het aandeel van Coinbase (COIN) lijkt in grote mate te profiteren van de explosie aan ETF aanvragen. Het is namelijk met maar liefst 70 procent gestegen in minder dan een maand tijd. Het illustreert maar weer hoe snel het sentiment om kan draaien: enkele weken geleden stond het namelijk uitsluitend negatief in het crypto nieuws na de aanklacht van de SEC wegens het vermeende overtreden van de federale effectenwetgeving.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie