Kevin Schijven Kevin Schijven
12/04/2021 19:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2021 19:41

Bitcoin (BTC) futures bieden hoog rendement, maar dit kan dat veranderen volgens JPMorgan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) futures bieden hoog rendement, maar dit kan dat veranderen volgens JPMorgan

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

JPMorgan Chase, de grootste investeringsbank van de Verenigde Staten, meldt dat bitcoin (BTC) futures over het algemeen veel meer rendement bieden dan futures van fiatvaluta en activa als goud en zilver.

Futures zijn termijncontracten waarmee investeerders afspreken om een bepaalde activa op een bepaalde datum te kopen tegen een van te voren afgesproken prijs. Het is een manier om op een stijging of een daling van de koers in te zetten en liquiditeit te leveren.

JPMorgan onderzocht waarom deze contango, een situatie waarin de prijs van termijncontracten hoger is dan de spotprijs, zo hoog ligt bij bitcoin-futures in een rapport genaamd “Why Is The Bitcoin Futures Curve So Steep?”

De meeste futures van fiatvaluta leveren een jaarlijks rendement van ongeveer 5% op, maar bij bitcoin-futures ligt deze rond 25% en kan op sommige exchanges zelfs oplopen tot 40%, meldt JPMorgan in het rapport, gedeeld door Dylan LeClair, medeoprichter van 21stParadigm:

Volgens analisten van JPMorgan komt dit doordat het moeilijk is voor de futuresmarkt om de prijs van bitcoin te voorspellen en het moeilijk is voor institutionele investeerders om mee te doen aan de crypto-markt.

De prijs van bitcoin-futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME) wordt bepaald aan de hand van verschillende exchanges, maar kan volgens JPMorgan dagelijks 2% ernaast zitten en jaarlijks zelfs 10% inaccuraat zijn.

Deze CME futures zijn samen met de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een van de weinige manieren voor Amerikaanse institutionele investeerders om zich op gereguleerde markten aan bitcoin te wagen. Ook de premiumprijs van het GBTC fonds is zeer volatiel, meldt JPMorgan. Deze lag lang boven de spotprijs van bitcoin, maar hangt er nu al een mand lang onder.

Een bitcoin exchange-traded fund (ETF), of beursgenoteerd fonds, zou hier verandering in kunnen brengen. Een dergelijke ETF zou namelijk accurater de prijs kunnen volgen en gemakkelijker toegang kunnen geven naar bitcoin aan dit soort investeerders.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft echter tot dusver alle aanvragen voor een bitcoin-ETF afgewezen. Dit jaar hebben meerdere bedrijven opnieuw hun aanvraag ingediend, de markt is namelijk weer optimistischer over een eventuele goedkeuring. Onlangs zei een analist dat hij echter denkt dat het nog twee jaar zou kunnen duren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie