Ivo Melchers Ivo Melchers
01/08/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/08/2023 18:30

Bitcoin miners bereiden zich voor op de halving: vuurwerk op komst

Nieuws
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Op 31 oktober 2008 werd de whitepaper van Bitcoin (BTC) naar buiten gebracht en in 2009 werd het netwerk voor het eerst operationeel. Inmiddels zijn we meer dan 15 jaar later en volgt het protocol exact de regels die destijds zijn uiteengezet door de pseudonieme Satoshi Nakamoto. Een van deze welbekende regels is de bitcoin halving die iedere 210.000 blocks, grofweg iedere 4 jaar, op de planning staat. Het belangrijke evenement heeft veel invloed op de bitcoin miners en met nog minder dan een jaar te gaan zitten zij nu volop in de voorbereidingen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin halving komt eraan

De bitcoin halving zorgt ervoor dat de block rewards gehalveerd worden. Ergens rond april volgend jaar zullen de beloningen die miners opstrijken voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain dalen van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Dit betekent simpelweg dat de omzet van miners met 50 procent zal dalen.

Uit historische data blijkt dat de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk, zou kunnen blijven stijgen in aanloop naar de halving volgend jaar. Dit heeft te maken met het feit dat miners hun hashrate vergroten door nieuwe, efficiënte machines te installeren. Hiermee wordt de concurrentie vergroot wat ten nadele is van de winstgevendheid van de miners. Een hogere hashrate leidt automatisch tot een hogere moeilijkheidsgraad van het mining-proces om de blokproductiesnelheid rond de tien minuten te houden.

Bij de vorige halving zat de hashrate een jaar lang in de lift in aanloop naar de halving. Ongeveer een maand voordat de beloningen van miners gehalveerd werden, bereikte de hashrate zijn piek. Dit jaar behaalt de hashrate ook record na record en laat het dus een vergelijkbare trend zien.

Ook zijn de miners momenteel hun cashflow en winst van hun operaties aan het verbeteren door de bestaande en nieuw gedolven bitcoins vóór de halving te beheren.

Miners sturen BTC naar exchanges

Voorafgaand aan de vorige halving begonnen miners een jaar van tevoren met het accumuleren van bitcoin. Nadat de beloningen in tweeën werden gehakt, begonnen ze juist met het lossen van hun holdings.

Met nog minder dan negen maanden te gaan, is deze trend nog niet zichtbaar op het moment. Op 27 juni liet crypto-analysebedrijf Glassnode nog in een tweet weten dat er een record van 128 miljoen dollar, het equivalent van 315 procent van de totale dagelijkse omzet, naar de crypto exchanges werd verstuurd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie