Roy van Krieken Roy van Krieken
11/01/2024 12:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2024 11:39

Bitcoin niet efficiënt genoeg voor betalingen, aldus centrale bank

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-accepted-bank-of-england

Foto: Shutterstock/r.classen

De onlangs gehouden vergadering van het Treasury Committee van het Britse parlement heeft de aandacht gevestigd op crypto, en niet op een positieve manier helaas. Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England (BOE), benadrukte dat bitcoin (BTC) als betaalmethode niet effectief is en aan momentum verliest. Heeft hij hier een punt, of is het ongegronde kritiek?

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Twijfels over de praktische bruikbaarheid van bitcoin

Bailey herhaalde zijn standpunt dat cryptocurrencies zonder onderliggende waarde geen intrinsieke waarde hebben. Hij benadrukte dat bitcoin inefficiënt is als betalingsmethode. Sarah Breeden, vicevoorzitter van de BOE, voegde toe dat het gebrek aan een regelgevend kader de integratie van cryptocurrency in de traditionele financiële wereld belemmert, hoewel dit aan het veranderen is.

“Mijn eigen gevoel zegt dat het niet van de grond komt als wat ik een financiële kerndienst zou willen noemen. […] Het gebruik van Bitcoin als betaalmethode is bijvoorbeeld behoorlijk inefficiënt,” zei Bailey.

Dat bitcoin niet helemaal geschikt is voor betalingen is feitelijk ook wel deels zo. Zo duren transacties op het Bitcoin netwerk op dit moment eigenlijk te lang om in bijvoorbeeld alledaagse betalingen gebruikt te worden. Minuten moeten wachten voordat een transactie is verwerkt is in een supermarkt niet bepaald wenselijk.

Echter, je kunt jezelf afvragen of betalingen überhaupt het doel zijn van bitcoin. Zo zijn veel crypto investeerders en analisten van mening dat bitcoin een store-of-value is, en helemaal geen betaalmiddel.

Advertentie

Crypto regulatie

De discussie ging ook over stablecoins, die Bailey als “onduidelijk” beschreef en uitdagingen voor regelgevers vormen vanwege hun gebrek aan stabiliteit. Volgens de centrale bank zijn stablecoins een gevaar voor niet alleen de crypto markt, maar ook markten daar buiten:

Bovendien werd kort de central bank digital currency (CBDC) — of “Britcoin”, zoals ze het noemden tijdens de vergadering — aangestipt. De komst van CBDC’s in het Verenigd Koninkrijk is op dit moment nog niet zeker, maar de centrale bank is wel aan het kijken of en hoe dit eventueel van de grond zou kunnen komen. Rond het einde van 2025 zou er een concreet rapport op tafel moeten liggen met aanbevelingen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie