Erik Juffermans Erik Juffermans
08/01/2023 15:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2023 15:20

Dagelijkse handelsvolume van crypto nam in 2022 met 74% af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dagelijkse handelsvolume in crypto nam in 2022 met 74% af

Foto: Peshkova/Shutterstock

We zijn 2023 binnengestapt en we nemen daarom een kijkje hoe de crypto markt ervoor staat. Door de bearmarkt van 2022 is het handelsvolume in vergelijking met 2021 flink afgenomen. Het FTX fiasco heeft een hoop vertrouwen weggetrokken uit de sector, en investeerders aarzelen in deze macro-economische tijden. Volgens data van Crypto Compare daalde het gemiddelde dagelijkse handelsvolume met maar liefst 74% in 2022:

Crypto ontbijt: Bitcoin halving nadert met kritieke inflatiecijfers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto volume ver te zoeken

Met bitcoin (BTC) bleeft de schade beperkt tot een daling in het handelsvolume van 31%. De daling in het volume voor de meeste altcoins kwam echter nog een stuk hoger uit. Hierbij gaat het om toonaangevende crypto exchanges zoals Binance en Coinbase.

Het FTX drama had als gevolg dat veel crypto bezitters exchanges niet meer vertrouwen met hun waardevolle crypto. Dit resulteerde in een stijging van mensen die besloten hun crypto op een hardware wallet te stallen. Exchanges zagen een duidelijke daling in verhandelbare bitcoin op hun platformen, namelijk van 12%, meldt Arcane Research. Tegelijkertijd zagen we een kleine stijging in de populariteit van decentralized finance (DeFi).

Instituties en whales wachten af

Het lage volume is een duidelijke indicatie dat investeerders en instituties voorlopig afwachten met het investeren in crypto. Het kan nog wel even duren voordat dit vertrouwen weer terugkeert, maar dit is typisch voor een bearmarkt.

De aarzeling van instituties en investeerders is volkomen terecht. Na de ineenstorting van FTX liggen er nog meer kwetsbare situaties op de loer. Genesis ontsloeg 30% van zijn personeel, en ook de exchange Huobi zag een reusachtige opname van crypto assets; een teken van onzekerheid van klanten. 

Het is duidelijk dat de crypto sector nog altijd wankelt. Retail lijkt weer voorzichtig interesse te tonen in crypto nu het FTX drama op de achtergrond verdwijnt. We zien namelijk de kleine investeerders voorzichtig accumuleren, maar de whales blijven nog terughoudend. Zonder de convictie van financiële instituties lijkt een ommekeer nog ver weg.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie