Erik Juffermans Erik Juffermans
09/04/2023 10:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2023 10:30

De drie meest bizarre feiten over Bitcoin die je nog niet wist

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: ANTON URICH/Shutterstock

Je weet waarschijnlijk wel dat de bedenker van Bitcoin (BTC) nog steeds anoniem is, en dat hij bekendstaat als Satoshi Nakamoto. Ook ben je wellicht op de hoogte van het feit dat Bitcoin een legaal betaalmiddel is in El Salvador sinds 2021.

Maar er zijn een hoop feitjes over Bitcoin die je misschien niet weet, maar die toch wel heel interessant zijn. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

De eerste Bitcoin transactie ooit was voor het kopen van een pizza

Inmiddels is Bitcoin een speculatieve asset of een inflatie hedge. Maar de oorspronkelijke bedoeling van BTC was een gedecentraliseerd betaalmiddel. Zo was de allereerste transactie ooit van Bitcoin in ruil voor een pizza. 

Op 22 mei 2010 kocht de programmeur Laszlo Hanyecz een pizza voor het schandalige bedrag van 10 duizend bitcoins. Destijds een kleinigheidje, maar met de huidige waarde van bitcoin is dat de dag van vandaag omgerekend 425 miljoen dollar. Hopelijk was de pizza heel erg lekker.

De Bitcoin toevoer stopt in 2140

In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins zijn. Niet meer en niet minder. Bitcoins worden gecreëerd, of gemined, in de vorm van beloningen voor het verwerken van transacties. Elk opgeloste block levert een hoeveelheid bitcoin op. 

Bitcoin is dusdanig ontworpen door de anonieme Satoshi Nakamoto dat elke vier jaar deze beloningen halveren. Momenteel ligt die beloning op 6,25 bitcoin per block. Na de volgende ‘halving’ die volgend jaar zal plaatsvinden, zal de beloning per block nog maar 3,125 bitcoin per block bedragen.

Elke vier jaar zal er zo’n halving plaatsvinden. Tot in 2140. Dan is het magische aantal van 21 miljoen bitcoins bereikt. Momenteel is er al ruim 19,3 miljoen bitcoin gemined.

20 procent van alle Bitcoins zijn kwijt

Zoals hierboven vermeld is bitcoin schaars; er is een gelimiteerde hoeveelheid. Dit is een van de factoren die Bitcoin zo waardevol maakt. Daarnaast is momenteel 20 procent van de bestaande hoeveelheid bitcoins kwijt. 

Naar schatting gaat het in totaal om ongeveer 4 miljoen bitcoins, met een waarde van ruim 100 miljard dollar. 1,1 miljoen bitcoins behoren toe aan Satoshi Nakamoto, en er wordt verwacht dat deze voor altijd in een winterslaap zullen blijven.

Een ander deel is verloren vanwege overledenen die de toegang tot hun wallet mee hebben genomen naar het hiernamaals. De rest zal nooit meer toegankelijk worden omdat mensen hun private keys, hun harde schijf of hardware wallet verloren waar de bitcoins op bewaard staan.

Zo ken je misschien het verhaal van de man die al jaren op een vuilnisbelt naar zijn harde schijf zoekt waar hij meer dan zevenduizend bitcoin op heeft staan. Hopelijk overkomt dit de lezer niet. Bewaar je private keys goed!

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie