Simon Bosch Simon Bosch
27/12/2022 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/12/2022 06:08

Dit is hoeveel mensen er aan Bitcoin werken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: zef art/Shutterstock

De bearmarkt hakt aardig in de prijzen van de meeste cryptocurrencies, maar dat betekent niet dat de markt ‘dood’ is, zoals data van Google halverwege dit jaar suggereerde. Het Bitcoin (BTC) netwerk staat nog steeds overeind, en in nog niet eens 14 jaar tijd is het ver gekomen. NYDIG geeft ons een kijkje in de stand van zaken.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ontwikkelaars Bitcoin blijven niet lang

De New York Digital Investment Group (NYDIG) beschrijft in een onderzoek hoe het netwerk zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Het netwerk is namelijk niet statisch. Nadat Satoshi Nakamoto de whitepaper publiceerde en de eerste blocks op de blockchain zette is er een hoop gebeurd.

Door de discussies rondom de blockgrootte van Bitcoin ontstond de Bitcoin Cash-fork (BCH), als protest tegen de transactiekosten die gestaag groter werden. Dit heeft weer geleid tot innovaties zoals het Lightning Network.

Dit zou de reden kunnen zijn waarom er steeds ontwikkelaars weg zijn gevallen. Volgens NYDIG hebben gedurende Bitcoins opkomst 1.140 ontwikkelaars bijgedragen aan het netwerk, maar maandelijks zijn er maar 40 tot 60 actief. Per maand komen hier ongeveer 5 tot 10 nieuwe programmeurs bij, terwijl een ander deel weer vertrekt of hun activiteit verminderen.

Dat heeft ertoe geleid dat meer dan de helft van de Bitcoin Core-broncode is toegevoegd door ontwikkelaars die pas ná de bullmarkt van 2017 zijn begonnen. De levensduur van de gemiddelde Bitcoin-ontwikkelaar is dus niet zo lang.

Advertentie

‘Beschermer’ van Bitcoin-netwerk vervangen

Bitcoin had voorheen een ‘maintainer’, iemand die ervoor zorgt dat ontwikkelaars geen kwaadaardige broncode uploaden. Dat was één enkel persoon, maar in september van 2021 is deze rol afgeschaft. Sindsdien wordt de rol gedeeld door een comité van twaalf mensen. Eerder dit jaar werd Gloria Zhao de eerste vrouwelijke maintainer.

Ongeveer 84% van de voorgestelde softwareveranderingen is afkomstig uit 20 verschillende landen – best wel gespreid dus, zou je zeggen. De meeste ontwikkelingen vinden op het moment plaats in de Verenigde Staten en Europa – voor 8,9% zelfs in Nederland.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie