Thom Derks Thom Derks
17/08/2023 05:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 14:49

Is Bitcoin het volgende slachtoffer van Amerika’s schuldencrisis?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Is Bitcoin het volgende slachtoffer van Amerika's schuldencrisis?

Foto: Ricardo Reitmeyer/Shutterstock

Steeds meer Amerikanen kunnen hun creditcardschulden niet meer betalen, zo blijkt uit nieuwe data van de Amerikaanse centrale bank. Het percentage van creditcardschulden die meer dan 30 dagen geleden zijn verlopen is voor het zesde kwartaal op rij gestegen. De Amerikaanse consument heeft het steeds zwaarder met de inflatie, maar wat betekent dat voor de bitcoin (BTC) koers?

Image

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Amerikaanse consument in de problemen

Eerder werd bekend dat de totale creditcardschuld in de Verenigde Staten voor het eerste boven de 1 biljoen (!) dollar is uitgekomen in 2023. De torenhoge inflatie die we sinds 2022 zagen dwingt steeds meer mensen om schulden aan te gaan om de dagelijkse boodschappen te kunnen blijven betalen.

Inmiddels is het aantal wanbetalingen ook al zes kwartalen aan het stijgen en op het hoogste punt sinds 2020 gekomen. De conclusie? Amerikanen beginnen geld te lenen dat ze niet kunnen terugbetalen.

Vooralsnog zorgt dat ervoor dat de economie blijft draaien, omdat mensen er niet voor kiezen om hun consumptie terug te schroeven, maar om schulden te maken. De rente op die schulden is nu echter gigantisch door de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank sinds maart 2022.

Advertentie

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

We kunnen niet met zekerheid zeggen wat de exacte impact van deze data is op de bitcoin koers. Daarvoor spelen er simpelweg teveel factoren een rol. Het lijkt echter wel veilig om te concluderen dat er IETS is wat de bitcoin koers op dit moment onderdrukt.

Ondanks al het goede nieuws (BlackRock ETF, lancering eerste Europese spot bitcoin-ETF, MicroStrategy blijft kopen, Bitcoin halving komt eraan) lukt het de bulls niet om de controle over de koers terug te krijgen.

Inmiddels is er zelfs een gevecht gaande rond de bitcoin koers van 29.000 dollar en het zou zomaar kunnen dat de bulls dat gevecht verliezen.

Het lijkt erop dat de macro-economische omstandigheden – de meest agressieve rentecampagne uit de geschiedenis van de Amerikaanse central bank – nu de voornaamste neerwaartse druk op de bitcoin koers verzorgt. Veel mensen willen het niet horen, maar na een decennium van rentes die rond het nulpunt lagen, is er door de huidige rente van 5,50 procent wel degelijk een significante kans op een recessie.

Comparing the Speed of U.S. Interest Rate Hikes (1988-2022)

Om die reden blijft het lastig om een bullish scenario voor bitcoin te voorzien in de tweede helft van 2023. Dat zien we nu ook duidelijk terug in de moeite die bitcoin heeft om weer bullish te worden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie