Thom Derks Thom Derks
05/01/2024 19:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2024 17:28

Komende donderdag cruciaal voor de bitcoin koers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Deze economische ontwikkelingen zijn bullish voor bitcoin

Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers eindigde 2023 met een gigantische stijging van rond de 160 procent. Inmiddels is het jaar 2024 begonnen en is het vooral wachten en speculeren over de Spot Bitcoin ETFs, waarover de Amerikaanse financiële toezichthouder voor woensdag 10 januari een beslissing over moet nemen. Nu is dat natuurlijk by far het belangrijkste moment voor bitcoin komende week, maar ook donderdag kan weleens cruciaal blijken voor de bitcoin koers.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Waarom is komende donderdag zo belangrijk voor bitcoin?

Donderdag krijgen we nieuwe inflatiedata uit de Verenigde Staten in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI) en de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen). De verwachting is dat de Amerikaanse CPI komende week binnenkomt op 3,3% wat een minimale stijging van 0,2% betekent ten opzichte van afgelopen maand.

Afgelopen maand daalde de benzineprijzen gigantisch en nu zal dat niet het geval zijn, waardoor de index dus mogelijk weer een beetje opklimt.

Voor de kerninflatie (Core CPI) is dat niet relevant, omdat deze de benzineprijzen (energie) niet meeneemt. Om die reden wordt een negende achtereenvolgende maand van disinflatie verwacht voor de kerninflatie, waarmee deze onder de 4% komt en mogelijk op 3,9% of 3,8% uitkomt.

Hiermee zijn we echter nog ver verwijderd van de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank van 2,0% en dat is niet per definitie een goede ontwikkeling voor de bitcoin koers.

Advertentie

Waarom is dit slecht voor de bitcoin koers?

Hoe langer de inflatie op een verhoogd niveau blijft (boven de doelstelling van 2,0%), hoe langer het zal duren voordat de Amerikaanse centrale bank echt op de rem trapt en de rente gaat verlagen.

Bron: CME Group

Voor nu is de verwachting dat we op 20 maart 2024 de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank krijgen. Dat zou qua timing niet eens zo slecht zijn voor bitcoin, omdat we vervolgens in april de halving op het programma hebben staan.

Na komende donderdag zullen we meer weten over het rentepad en gaan deze percentages ongetwijfeld weer veranderen, want de toekomst blijft een onzeker beestje binnen de financiële wereld. Maar mochten we donderdag verrassingen krijgen, dan kan dat weleens cruciaal blijken voor de bitcoin koers.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie