Thom Derks Thom Derks
10/10/2023 20:45 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 18:59

Oorlog in Israël en de impact op de bitcoin koers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is ‘digitaal goud’? Nee, het is beter dan dat: Onderzoeker

Foto: CK Foto/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat er een ernstig conflict is uitgebroken tussen Israël en Hamas, waarmee we na de oorlog in Oekraïne een volgend tragedie moeten aanschouwen. Buiten dat de oorlog vanuit humanitair oogpunt vreselijk is, kan het ook een behoorlijke impact hebben op de wereldeconomie en daarmee op de bitcoin koers. Als gevolg van het uitbreken van deze oorlog zijn de olieprijzen namelijk een gigantische sprong. Dat zorgt voor een nieuwe opwaartse druk op de inflatie, wat betekent dat centrale banken de rente waarschijnlijk langer op dit verhoogde niveau moeten houden en dat is niet goed voor de bitcoin koers.

Sprong in olieprijzen. Bron: Tradingview
🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Veilige havens in de plus

Als gevolg van het starten van de oorlog zien we daar verschillende veilige havens van profiteren. De gebruikelijke namen als olie, goud, de Amerikaanse dollar en de Japanse yen staan in de plus. Risico-assets hebben het op dit moment wat moeilijker, al lijkt bitcoin zich (net als de afgelopen tijd) nog redelijk stabiel te houden. Ondanks het starten van de oorlog lijkt een nieuwe renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) steeds minder waarschijnlijk.

Zo liet Logan van de Federal Reserve gisteren weten dat de hoge rentes op Amerikaanse staatsobligaties van dit moment betekenen dat de centrale bank mogelijk geen renteverhogingen meer hoeft door te voeren. Ook Philip Jefferson van de Federal Reserve sloot zich bij de woorden van Logan aan.

Zodoende lijkt het erop dat de Amerikaanse centrale bank tijdens de rentevergadering in november wederom voor een rentepauze zal kiezen. Dat is in ieder geval geen slecht nieuws voor bitcoin. Maar vergeet niet dat we vanuit macro-economisch perspectief nog altijd in een lastig parket zitten met bitcoin.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Bron: Tradingview

Door de hoge rentes op Amerikaanse staatsobligaties (~5 procent) kunnen investeerders daarmee de inflatie verslaan en een reëel rendement verdienen. Dat maakt deze investeringen relatief gezien aantrekkelijker ten opzichte van bitcoin en aandelen. Zeker als je bedenkt dat er nog altijd een significante kans op een recessie is door de hoge rentes. Maar ook als die recessie niet komt, dan zullen de hoge rentes (totdat de inflatie terug is op 2 procent, want dan kunnen ze weer omlaag) druk opleveren op de bitcoin koers.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In principe is het al een beetje besproken, maar de stijgende olieprijzen als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas zijn niet goed voor de bitcoin koers. Dit betekent dat er wederom een opwaartse druk op de inflatie ontstaat, die er in principe al was door de relatief stabiele Amerikaanse economie. Het is nu vooral hopen dat de inflatie snel zal dalen, want op dit moment is het investeringsklimaat voor bitcoin niet bullish te noemen.

Het is dat er voor 2024 was positieve ontwikkelingen op de kalender staan. De halving van eind april/begin mei is natuurlijk een zekerheid, maar er bestaat ook nog de kans op de eerste Amerikaanse Spot Bitcoin ETF. Dat zou een gigantische boost voor de markt opleveren. Waarschijnlijk is de hoop op die Spot Bitcoin ETF op dit moment ook de voornaamste reden dat bitcoin het hoofd boven water weet te houden.

De traditionele financiële markten hebben het de afgelopen weken al wat lastiger. Ondertussen blijft de Amerikaanse dollar vlammen (zie onderstaande grafiek). Enkele dagen geleden liep de dollar tegen een weerstand aan, maar de opwaartse trend kan zich gezien de omstandigheden zomaar voortzetten.

Amerikaanse dollar (DXY) versus andere fiatmunten. Bron: Tradingview

Verder staat er voor vandaag weinig boeiende macro-economische data op de agenda, dus wij zien elkaar morgen weer. Dan begint het Amerikaanse ‘inflatiefeestje’ met belangrijke nieuwe data over de ontwikkeling van de prijzen in de Verenigde Staten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie