Timo Bult Timo Bult
09/05/2022 15:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2022 15:22

Waarom 100.000 Cubanen bitcoin en andere crypto gebruiken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom 100.000 Cubanen bitcoin en andere crypto gebruiken

Foto: Useacoin/Shutterstock

Nu de bitcoin (BTC) koers, en eigenlijk de hele crypto-markt, rood kleuren, is het soms makkelijk om te vergeten dat de onderliggende technologie nog steeds belangrijk kan zijn voor veel mensen. Kijk bijvoorbeeld naar Cuba. Naar verluidt gebruiken 100.000 mensen daar digitale valuta om hun zaken te regelen, aldus het Amerikaanse NBC.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto zet Amerikaanse sancties buitenspel

Cuba kampt al lange tijd met hevige Amerikaanse sancties waardoor bekende betalingsproviders er niet werken. Sinds het eiland drie jaar geleden eindelijk mobiel internet kreeg, kwam de adoptie van crypto in een stroomversnelling.

Het gebruik van crypto is een direct gevolg van de Amerikaanse sancties. Nu cryptocurrencies de betalingen kunnen faciliteren, zijn betalingsverwerkers niet langer meer nodig. Daarmee is het effect van de sancties tevens minder sterk geworden. Of dit een goede of slechte ontwikkeling is, laten we in het midden. Wel is het natuurlijk positief dat de gemiddelde Cubaan kan profiteren van de oplossingen die crypto biedt.

Nelson Rodriguez, eigenaar van een café op Cuba, zegt te geloven in de filosofie van crypto en bij hem kan je dan ook een kopje koffie kopen met bitcoin en ethereum (ETH). Die filosofie staat overigens vrij haaks op hoe de communistische overheid op het eiland werkt. Crypto maakt het namelijk mogelijk om waarde ook echt in eigen bezit te hebben, en betalingen kunnen zonder een centrale partij of de overheid gedaan worden.

Advertentie

Bitcoin (nog) geen wettig betaalmiddel zoals in El Salvador

Desalniettemin lijkt Cuba crypto met beide armen te omarmen. Zo kondigde het in 2021 aan dat het de sector wil gaan reguleren. Even later erkende Cuba cryptocurrencies officieel als betaalmiddel.

Ondanks dat nu dus ongeveer 100.000 Cubanen gebruikmaken van crypto, heeft het eiland de stap om Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, nog niet gemaakt. Twee landen deden dit al wel, namelijk El Salvador en recent de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie