Timo Bult Timo Bult
02/05/2022 10:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2022 10:15

Wikipedia accepteert geen bitcoin en ethereum donaties meer

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Wikipedia accepteert geen bitcoin en ethereum donaties meer

Foto: Piotr Swat / Shutterstock.com

Het is niet langer mogelijk om bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en bitcoin cash (BCH) te doneren aan Wikipedia. De Wikimedia Foundation, waaronder Wikipedia valt, heeft besloten de mogelijkheid om met crypto te doneren te staken. Een van de voornaamste redenen om dit te doen was de impact op het klimaat van crypto.

Ethereum op weg om dit jaar $1 miljard winst te draaien
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Wikipedia accepteerde al snel bitcoin

Het is het einde van een voor crypto relatief lang tijdperk. Wikipedia, de beroemde website waarop je informatie over vrijwel alles kan vinden, begon in 2014 met crypto te accepteren. Het doel destijds was om een inclusieve manier te bieden om geld te doneren. Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn censuurbestendig en kunnen door iedereen met een internetconnectie en computer verzonden worden.

Maar toch besluit de stichting nu om de crypto donatie optie te staken. De gemeenschap stemde na een uitgebreide discussie met een meerderheid van 70% voor het staken van de optie.

Zorgen omtrent energieverbruik crypto

Het platform heeft een aantal redenen om dit te doen. De eerste is dat er überhaupt vrij weinig werd gedoneerd met crypto. In 2021 doneerden slechts 347 donateurs middels cryptocurrencies. Daarmee is het aandeel van dit type donatie slechts 0,08% van het totaal dat Wikipedia binnenkrijgt.

Daarnaast zijn er zorgen omtrent het energieverbruik van cryptocurrencies als bitcoin. Proof-of-Work (PoW) blockchains verbruiken flink wat energie om transacties te verwerken. Het tegenargument is echter dat de cryptocurrencies zodoende censuurbestendig geld bieden waarvoor geen enkele tussenpartij nodig is om een transactie te verwerken. Helaas was dat dus niet genoeg reden voor de Wikipedia community om crypto te blijven accepteren.

Het elektrische automerk Tesla maakte in 2021 een soortgelijke beslissing. Het bedrijf, waarvan Elon Musk de CEO is, uitte toen ook zorgen over het energieverbruik. Het bedrijf gaf toen wel aan dat het BTC weer zal accepteren zodra miners meer groene energie gebruiken voor hun activiteiten. En wat dat betreft lijken we de goede kant op te gaan, zo blijkt uit recente cijfers van de Bitcoin Mining Council. 

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie