Erik Juffermans Erik Juffermans
17/05/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2023 11:30

Blockchain kan financiële sector $100 miljard per jaar besparen

icon-finance
Finance nieuws
Italië stelt €45 miljoen beschikbaar voor blockchain

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

Bij het horen van het woord ‘blockchain’ lopen de rillingen bij menig toezichthouder en financieel directeur al over het lijf. Maar volgens een rapport van de Global Financial Markets Association (GFMA) zouden toezichthouders misschien wat optimistischer moeten zijn over blockchain technologie. Er kan namelijk jaarlijks maar liefst 100 miljard dollar worden bespaard in traditionele markten met de nieuwe technologie.

Bekendste bitcoiner van Nederland krijgt eigen televisieserie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Distributed ledger technologie

Het rapport vraagt toezichthouders om een serieuzere blik te werpen op zogenaamde distributed ledger technology (DLT). Volgens GFMA moeten de voordelen namelijk niet genegeerd worden. Momenteel lijken Amerikaanse toezichthouders en traditionele financiële instituties de technologie namelijk als een ongewenste nieuwkomer te beschouwen.

Distributed ledger technologie is een overkoepelende term waar blockchain technologie onder valt. De technologie heeft de potentie om bestaande, in dit geval financiële processen, vele malen efficiënter, sneller en goedkoper te maken.

“Distributed ledger technologie heeft de potentie om groei en innovatie aan te sporen. Dit potentieel moet niet genegeerd of verboden worden waar toezicht en regelgevingen al in werking zijn.”

Aldus CEO van GFMA Adam Farkas, die doelt op de traditionele financiële sector. Het gebruik van blockchain technologie in bestaande financiële markten zou volgens het rapport van GFMA jaarlijks 100 miljard aan kosten kunnen besparen. Daarnaast zou het gebruik van smart contracts voor het automatiseren van transacties nog eens 20 miljard per jaar besparen.

Blockchain komt eraan

Blockchain technologie bonkt hard op de deur van het wereldwijde financiële systeem. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voordat de technologie grootschalig geadopteerdwordt. Zo berichtten we vorige week dat Digital Asset samen met een groot aantal prominente bedrijven een eigen blockchain zal gaan ontwikkelen.

De blockchain, het Canton Netwerk, wordt in samenwerking met onder andere Microsoft and Goldman Sachs ontwikkeld. Het netwerk zal zich volledig gaan richten op de financiële industrie. Het zal zich onder andere richten op de tokenization van effecten en het stroomlijnen van bestaande processen. In juli zal de testfase van het Canton Netwerk van start gaan.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie