Kevin Schijven Kevin Schijven
15/03/2022 13:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2022 13:45

Kazakhstan sluit 106 bitcoin miners te midden van energiecrisis

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kazajistán recibió $7 millones de impuestos a la criptominería en 2022

Foto: Ms. Li/Shutterstock

Kazakhstan werd het afgelopen jaar een zeer populaire locatie voor crypto- en bitcoin-miners, vooral sinds het verbod in China. Echter is de regering daar minder enthousiast over en dat komt omdat het land kampt met energieproblemen. De overheid van Kazakhstan meldt in een statement, gepubliceerd op 15 maart, dat maar liefst 106 mining-farms onlangs werden gesloten.

De Kazachse overheid meldt dat 55 van deze miners zelf hebben besloten om te stoppen. Zij hebben het werk volledig stilgelegd en de mining-farms compleet ontmanteld. Opvallend is dat de overheid meldt dat een aantal van deze miners verbonden zijn aan enkele prominente figuren. Het gaat dan om Bolat Nazarbayev, broer van de voormalige president van Kazakhstan, Alexander Klebanov, voorzitter van de Central Asian Electric Power Group en Kairat Itegemnov, een van de rijkste mannen van het land.

Daarnaast werden 51 miners gedwongen te stoppen. Deze miners opereerden volgens de staat illegaal; ze hadden hun activiteiten niet bij de juist instantie doorgegeven of hadden zich illegaal aangesloten aan een stroomnetwerk. Deze 51 miners worden nu verdacht van belastingontduiking en het opereren zonder vergunning.

De Kazachse regering meldt dat er nu 25 strafrechtszaken lopen en dat maar liefst 67.000 apparaten in beslag zijn genomen, ter waarde van zo’n 100 miljard Kazachse tenge ($193 miljoen of €176 miljoen).

Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Energiecrisis Kazakhstan

Kazakhstan wordt steeds minder vriendelijk voor crypto vanwege de energiecrisis. Deze crisis leidde al begin dit jaar tot massaprotesten in het land en vervolgens besloot de overheid het hele internet af te sluiten. De vrees was toen dat de totale hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk een flinke klap zou krijgen, maar dat bleek achteraf mee te vallen.

Het is onduidelijk welke hash rate de bovenstaande miners produceerden en of het stilleggen een significante impact zal hebben op het totaal. Ondertussen wordt crypto weer met de nodige fear, uncertainty & doubt (FUD) bestempeld: “Cryptocurrency kan dienen als instrument voor de financiering van terrorisme, het verwerven van wapens en drugs,” aldus de statement.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie