Simon Bosch Simon Bosch
28/01/2023 18:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2023 18:31

Amerikaanse president Biden wil strengere regels voor crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Fundador de Cardano furioso por el nuevo informe anti-cryptos de Biden

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

De bullmarkt in cryptocurrencies van de afgelopen jaren zorgde voor veel nieuwe crypto-investeerders. De markt is zó hard gegroeid dat de industrie nu een risico zou kunnen vormen voor het financiële systeem als het niet goed gereguleerd wordt, en 2022 was daar het bewijs van. De Amerikaanse overheid wil ervoor zorgen dat de problemen in de toekomst niet uit de hand lopen.

Sony test nieuwe eigen stablecoin op het Polygon netwerk
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Te weinig bitcoin en crypto regulatie

In een persbericht schrijft de Amerikaanse regering dat de crypto-industrie niet genoeg voldoet aan bestaande regulaties. Crypto-bedrijven lappen veel regels die voor de reguliere financiële industrie gelden aan hun laars, wat volgens de regering Biden ertoe heeft geleid dat zoveel crypto-bedrijven vorig jaar zijn omgevallen.

Zo zouden bedrijven slechte cyberbeveiliging hebben. Vorig jaar was een recordjaar wat winst van hackers betreft. Dit zou zelfs Noord-Korea’s kernwapenprogramma hebben gefinancierd.

Er wordt ook gehamerd op hoe bedrijven in de crypto-sector te werk gaan. Zo hebben vorig jaar verschillende crypto-bedrijven geclaimd dat deposito’s worden verzekerd door de FDIC, de Amerikaanse versie van het Nederlandse Depositogarantiestelsel. De regering Biden benadrukt dat dit niet waar is. Daarom werden deze bedrijven vorig jaar ook gedwongen te stoppen dit te claimen.

Ook moeten bedrijven beter de cryptovaluta van klanten scheiden van de rest van de activa. In 2022 hebben veel mensen geld verloren doordat bedrijven zoals BlockFi, Celsius en FTX hier in principe nog niet wettelijk toe verplicht waren.

Advertentie

Strengere regels crypto-bedrijven

Tegelijkertijd geeft de regering Biden zichzelf een schouderklopje. Het zegt tegelijkertijd veel vooruitgang te hebben geboekt op het vlak van regulaties. Zo benadrukt het sinds vorige maand duidelijkere richtlijnen te bieden.

Ook het parlement van de VS moet meer stappen nemen om problemen in de sector te voorkomen. Beleidsmakers zullen meer bevoegdheden krijgen om belangenconflicten te voorkomen. FTX is hierbij te zien als een voorbeeld van hoe het niet moet. Deze crypto exchange functioneerde zowel als een market maker als een bedrijf dat zelf ook handelde. Dit mag niet zomaar.

Opvallend is het plan om cryptocurrencies juist gescheiden te houden van de rest van het financiële systeem. Dat moet voorkomen dat reguliere financiële instituten ook ‘besmet’ worden als meer crypto-bedrijven omvallen.

Verder worden stablecoins genoemd. Deze moeten beter gereguleerd worden en beter onderpand aanhouden, zodat ze niet zomaar hun link met bijvoorbeeld de dollar verliezen. Instituten moeten hun blootstelling aan de crypto-industrie beperken. Het woord ‘risico’ wordt maar liefst 14 keer genoemd. Vermoedelijk zullen we aankomend jaar gaan horen wat voor regulaties er allemaal zullen komen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie