Simon Bosch Simon Bosch
22/12/2022 11:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/12/2022 11:01

Digitale euro maakt banken niet overbodig, aldus Europese Centrale Bank

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro maakt banken niet overbodig, aldus Europese Centrale Bank

Foto: Photofex_AUT/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt net als de meeste andere centrale banken wereldwijd aan een volledig digitale versie van de nationale valuta, in dit geval de euro. Maar er is nog een hoop onduidelijk over hoe dit er precies uit moet gaan zien – de euro is immers toch al digitaal? Toch lijkt het erop dat dit nieuwe systeem meer lijkt op het huidige systeem dan je zou denken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CBDC wordt een cryptocurrency

Eigenlijk is de euro al ‘digitaal’. Je hebt immers een bankrekening met een digitaal portaal, en veel transacties doe je sowieso al volledig digitaal. Al je geld contant opnemen bij de bank gaat ook niet altijd zomaar. Maar toch zijn er nog wat verschillen. Het huidige financiële systeem is namelijk best wel inefficiënt. Dat komt doordat elke bank zo zijn eigen database heeft die los van die van de ander staat.

De volgende iteratie van de euro komt mogelijk op een blockchain te staan. Dit zou bijvoorbeeld de lage efficiëntie kunnen verbeteren. Het wordt dus gemakkelijker voor banken om transacties te documenteren. Dit moet de transactiesnelheid en dus de efficiëntie van de economie helpen. Vandaag de dag kan het namelijk soms dagen duren voordat je transactie verwerkt is.

Maar er is een hoop mogelijk met de implementatie. Een ‘Central Bank Digital Currency’ (CBDC) zou banken overbodig kunnen maken, net zoals een ‘openbare’ cryptocurrency dat kan. De centrale bank zou dan de volledige controle hebben en niet alleen de munt uitgeven, maar ook de transacties mogelijk maken. Een andere optie is dat banken dit blijven doen.

Advertentie

ECB wordt niet de spil, banken wel

De ECB heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd waarin het beschrijft dat instituten de digitale euro zullen blijven beheren, en dat het dit dus niet volledig zelf doet. Dat betekent dat het financiële systeem erg vergelijkbaar zal blijven.

De tussenpartijen zullen volgens het rapport ‘direct met individuen, verkopers en bedrijven verbonden zijn’, terwijl ze onder toezicht staan van de ECB. Deze bedrijven verzorgen bijvoorbeeld de technische aspecten van pinautomaten en online afrekensystemen. Ze zullen net als nu opgedragen worden om te controleren of er geen geld witgewassen wordt en of transacties voldoen aan de wet. In september maakte de ECB een aantal partijen bekend die helpen bij de ontwikkeling van de CBDC.

Wel zal de ECB ervoor zorgen dat het geld wordt uitgegeven en weer wordt ingetrokken afhankelijk van het monetair beleid. In oktober 2023 loopt de onderzoeksfase af, dan zullen de verschillende overheden van de EU beslissen of ze ook daadwerkelijk een digitale euro willen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie