Erik Juffermans Erik Juffermans
04/03/2023 08:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/03/2023 08:30

Engelse banken verbieden crypto aankopen met creditcard

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Engelse banken verbieden crypto aankopen met creditcard

Foto: TAWATCHAI PLONTIP/Shutterstock

Twee grote Engelse banken voeren nieuwe beperkingen in op crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Het betreft HSBC Holdings en Nationwide Building Society. Beide banken stoppen per direct met het faciliteren van crypto aankopen met gebruik van creditcards. Volgens Bloomberg zijn de maatregelen een reactie op waarschuwingen van de Engelse toezichthouder, de Final Conduct Authority (FCA), over de risico’s van crypto.

Honduras verbiedt banken om met crypto te werken
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Banken nemen stapje terug van crypto

De twee banken worden toegevoegd aan een rijtje financiële instituties in Engeland die de restricties op crypto opvoeren. Toezichthouders in Engeland zijn net zoals in de EU als in de Verenigde Staten een stuk vijandiger tegenover de crypto industrie na de schandalen van vorig jaar. 

Zoals gezegd hebbende, verbieden de banken het gebruik van creditcards bij crypto aankopen. Daarnaast plaats Nationwide een dagelijks limiet van 5 duizend pond op crypto aankopen. Volgens een woordvoerder van HSBC is hun keuze gebaseerd op “het mogelijke risico voor klanten”.

HSBC voerde in 2021 al een creditcard verbod in voor crypto aankopen op de Binance exchange. Dit had destijds te maken met de juridische status van de crypto exchange in het land. Nu wordt dit creditcard verbod dus uitgebreid tot alle crypto aankopen.

Crypto kloof tussen het Westen en Azië

De Engelse FCA voert een vergelijkbaar beleid als de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). De SEC is de laatste maanden agressief bezig om bedrijven die actief zijn in crypto de hoek in te duwen. Zo werden Binance, Paxos en Kraken in korte tijd al het doelwit van de SEC.

De FCA maakte al een statement openbaar dat alle partijen actief in de crypto sector, inclusief crypto ATM’s, zich moeten houden aan strenge regels. Deze regels betreffen vooral afspraken over witwassen. 

De Britse toezichthouder sluiten zich dus aan bij de stellige positie die de EU en de Amerikaanse SEC innemen. Volgens crypto voorstanders kunnen de westerse toezichthouders een voorbeeld nemen van hoe Aziatische toezichthouders het aanpakken. Hong Kong versoepelde recent bijvoorbeeld de regelgeving voor crypto bedrijven.

Ook sprak de stadstaat de ambitie uit een crypto hub te worden. De grootse bank van Zuidoost-Azië, DBS, vroeg al licenties aan om crypto handelsdiensten te gaan verlenen in Hong Kong.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie