
In 2020 zal de Franse bank de lancering van een eigen cryptocurrency onderzoeken. De tests zullen in eerste instantie gericht zijn op de transacties van instellingen en grote partijen. Naast dat het een tegenwicht moet creëren tegen het Libra-project van Facebook, zal het de efficiëntie van het financiële systeem moeten verbeteren door de verwerking van transacties te stroomlijnen. Naar verwachting zal de bank tegen het einde van dit kwartaal starten met het project.
Deze aankondiging is geen verrassing. Minister van Economie, Bruno Le Maire, kwam begin september 2019 met een soortgelijk idee op de proppen, toen hij een conferentie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarop blockchain-technologie aan bod kwam. Hij gaf destijds toe dat een digitale munteenheid “bepaalde financiële transactieproblemen” zou kunnen oplossen, zoals het moduleren van verschillende transactiekosten, met name in Europa.
Een mogelijke e-euro
Het Franse project zal ook onderdeel zijn van een onderzoek naar een mogelijke e-euro. Het Eurosysteem, een orgaan van de Europese Unie dat bestaat uit de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken van de lidstaten, leidt het onderzoek naar de e-euro.
Tegengeluid voor Libra
Sinds de aankondiging van de Libra op 18 juni 2019, behaalde de cryptocurrency van Facebook en twintig internationale bedrijven vaak de krantenkoppen. Het project is tijdens de G7 op 17 juli 2019 door de ministers van Financiën al besproken. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zei bij de top dat er “zeer ernstige zorgen over Libra waren, dat gebruikt kan worden om geld wit te wassen of terrorisme te financieren”. Deze toenemende kritiek heeft er zelfs voor gezorgd dat enkele oprichters al zijn vertrokken.
De weg van het Franse project is naar verwachting nog heel lang. Daarnaast kan het op extern vlak negatieve effecten veroorzaken voor liquiditeit, winstgevendheid en bankbemiddeling. Het probleem van het witwassen van geld en terrorisme zal ook moeten worden aangepakt. Ten slotte moet deze digitale valuta een essentiële juridische status hebben om ze op de juiste manier in het bestaande wetgevingsarsenaal te integreren.
Wat een dump van de bitcoin (BTC) koers hebben we meegemaakt! Onze analist David krijgt op dit moment twee vragen:
- Gaan we dieper?
- Moet ik nu kopen?
In zijn meest recente column legt David aan de hand van grafieken de situatie uit en bespreekt hij wanneer hij een koper wordt. Mis ‘m niet!
Er is ook weer een korte update van onze analist Michiel! Wees alsjeblieft voorzichtig op dit moment. Alle markten blijven doorrazen naar beneden en het moment van knife catching is aangebroken. Je kan geluk hebben, maar voor hetzelfde geld sta je met een paar dagen -30%.